Ručno rađeni ili Made in China: Gdje nastaju sarajevski magneti

Jasmina Ćebo
Ručno rađeni ili Made in China: Gdje nastaju sarajevski magneti
Turisti koji posjećuju Sarajevo često, kao uspomenu, sa sobom ponesu suvenire koji će ih zauvijek podsjećati na taj period života.

Detalji grada na Miljacki utisnuti na malom komadu keramike s magnetom često se u džepu ili torbi odnesu u sve krajeve svijeta. A upravo najljepše ručno rađene magnetiće mogu pronaći u starogradskim sarajevskim ulicama.  

Osim Sarača, svakako je dobro poznata i ulica Kazazi u kojoj je smještena i radnja Kerima Muslića, poznatog sarajevskog remenara. Kod njega, osim ručno izrađenih frula, čibuka, džezvi, i drugih rukotvorina možete vidjeti i magnete u prodaji.

Muslić je za portal Radiosarajevo.ba pojasnio kako su magnetići uglavnom njegovih ruku djelo, a zanimljivo je da ih izrađuje od posebnog materijala - zubnoga gipsa.

"Magnet koji sam prethodno napravio od plastelina, utisnem u kalup te izlijevam gipsom koje koriste stomatolozi. Dakle, zubni gips koji ide sa mješavinom sitno mljevenog kamena. Kada sve to pomiješam, dobijem jednu čvrstu masu koja je mnogo otpornija nego obični gips", govori Kerim.

On posebno izdvaja magnet od kamena koji nabavlja na Jablaničkom jezeru. On ima prefinjenu zelenkastu boju koja se presijava na suncu i zaista izgleda neobično.

magnet_rucni_rad_RSA.jpg - Problem sarajevskih magneta je što nisu iz Sarajeva

Ručni rad ili strani proizvod

Magneti nisu dominantan suvenir samo u Sarajevu. Diljem svijeta magneti su specifični suveniri jer imaju ukrasnu i upotrebnu vrijednost. Odlični su i praktični poklončići jer su jeftini i zgodni za prenošenje.

Iako se na Baščaršiji mogu kupiti originalni i ručno rađeni magneti, često se poseže za jeftinijom varijantom.

Dobar dio "sarajevskih" magneta je Made in China, i kako kaže naša sagovornica Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, zarada je u tom slučaju moguća. Situacija je nešto drukčija kad je riječ o ručno izrađenim i originalnim magnetima jer se ne radi o masovnoj proizvodnji i plasmanu.

"Sigurno je da su dominantan suvenir, ali problem s magnetima u Sarajevu je što nisu proizvedeni u Sarajevu niti zadovoljavaju određene estetske kriterije koje bi jedan suvenir trebao imati. Dakle, ne ispunjavaju osnovnu definiciju suvenira da je autohton proizvod i da odražava autentičnost područja s kojeg dolazi", govori Hadžiefendić-Mešić za portal Radiosarajevo.ba.

Sve u svemu, magneti su vrlo traženi suveniri u Sarajevu, što nam je potvrdio i zanatlija Muslić, posebno naglasivši kako je zanimljivo da upravo ručno rađene magnete ipak najviše traže turisti iz - Kine!

Najprodavaniji simboli Sarajeva

"Na magnetima se nalaze svi objekti koji su u Sarajevu prepoznatljivi i sve ono što se vezuje za historiju. Znači, i Vučko i olimpijske planine, olimpijski krugovi, pa i oni najbanalniji koji šalju određenu poruku", kaže naša sagovornica. 

Otkako je otvorena, i sarajevska ljepotica Vijećnica je sve prisutnija.

"Vrlo interesantan je i ručni rad u obliku Sebilja. Međutim, nijedan magnet se nije nametnuo sa slikom Sarajeva tako da postane baš prepoznatljiv i široko popularan", zaključuje Asja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije