Američka TV PBS: Sjenka nacionalizma pojačava brigu o novom ratu u BiH

Radiosarajevo.ba
Američka TV PBS: Sjenka nacionalizma pojačava brigu o novom ratu u BiH

Malcolm Brabant, novinar američkog PBS-a, bio je u martu ove godine u Sarajevu, gradu koji mu nije stran. Naime, Brabant je bio u Sarajevu tokom rata. Izvještavao je prije 25 godina, a sada se vratio da istraži koliko je veliki utjecaj Rusije na BiH i da li postoji strah od novog konflikta na ovim prostorima.

PBS News Hour je ove sedmice prikazao  njegov prilog o Bosni i Hercegovini pod nazivom: Sjenka nacionalizma pojačava brigu o novom ratu u BiH.

Novinar Brabant je razgovarao sa bosanskohercegovačkim političarima, analitičarima, profesorima i građanima BiH. Bio je i u Republici Srpskoj u momentu kada su ruski bajkeri Noćni vukovi bili u Banjoj Luci, gdje su, kako Brabant navodi, bili u hodočašću kako bi osnažili pravoslavnu vezu Rusa i naroda iz RS-a.

Reuf Bajrović iz Građanskog saveza je bio relevantan sagovornik o ovoj temi zbog izvještaja na kojem je radio za američki Foreign Policy Research Institute. Izvještaj je objavljen ove godine, a bavi se ruskim intervencijama na Balkanu.

Bajrović za PBS govori da Noćni vukovi šire mržnju, anti-civilizacijske, nihilističke, gangsterske poglede na svijet, kao i da su ekstremistička paramilitarna grupa i mehanizam Rusije. Pravoslavni sveštenik Dragan Vidović ove bajkere vidi kao humanitarce.

Novinar je razgovarao i sa profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu – Goranom Kovačevićem, za kojeg Brabant navodi da mu je otac pravoslavac, majka katolkinja, a supruga muslimanka. Profesor Kovačević je naveo da kod nas prevladava govor mržnje, a da je takav govor samo korak do rata.

U prilogu je prikazan i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Brabant navodi da se Dodikovi kritičari plaše da bi secesija mogla dovesti do novog rata, ali on tvrdi da se to može uraditi mirnim putem. Dodik je naveo: “Ako ne bude dogovora na državnom nivou, naš cilj je više autonomije i nezavisnosti za nas. Ne znam da li će ovi u Bosni i Hercegovini biti dovoljno pametni da prihvate ovaj princip, da prihvate našu anatomiju na nama prihvatljiv način. To je njihov problem. Ali ako misle da nas mogu natjerati da vjerujemo u Bosnu, to se neće nikada desiti”.

Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, sve tri etničke skupine moraju se složiti oko bilo kakvog vladinog pitanja. Svaka grupa ima svog člana Predsjedništva, navodi Brabant. Također navodi i da je teško postići konsenzus.

Članu Predsjedništva BiH – Bakiru Izetbegoviću smeta činjenica da njegov srpski kolega blokira članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, i to na zahtjev Moskve: ''Rusija traži igrače, one koji će biti na njihovoj strani, posebno u ovom svijetu slavenskog pravoslavlja i populacije. Imate ih na Balkanu. Dodik je spreman igrati tu igru”.

Brabant je razgovarao i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji ne brine zbog retorike bosanskih Srba o secesiji jer smatra da bi time naškodili srbijanskom pridruživanju EU.

U prilogu PBS-a se pojavljuje političar koji je dugo izbivao sa naše političke scene – bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. On smatra da je ovo što sada postoji u BiH demokratski feudalizam.

Za kraj Bakir Izetbegović izjavljuje: ''Bosna i Hercegovina je mjesto susreta emocija naroda, emocija koje vode do Moskve, koje vode do islamskog svijeta, koji vodi u Europu. Upravo zbog toga ne bismo trebali stvoriti vrtlog koji je započeo iz Sarajeva prije 100 godina. Trebamo paziti. Trebamo se zaustaviti na vrijeme”.

Obični građani u ovom prilogu PBS-a smatraju da su ovakvim stanjem u zemlji samo nacionalisti sretni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije