Logor u Pazariću: Udbe nema, Boga se ne boje!

Radiosarajevo.ba
Logor u Pazariću: Udbe nema, Boga se ne boje!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Radžep Salić

Udbe nema, Boga se ne boje! Tako je otprilike sada već davne 2006. političku scenu Bosne i Hercegovine, govoreći ponajviše o Stranci demokratske akcije i tadašnjoj Socijaldemokratskoj partiji, opisao novinar i publicista Nedžad Latić u intervjuu Vildani Selimbegović, u to vrijeme urednici "Dana".

Piše: Faruk Vele

Otprilike na sličan način moglo bi se objasniti šokantno otkriće o dešavanjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić (samo ime ustanove je krajnje nesretno i problematično!), gdje su unesrećeni (ne)štićenici izloženi najgorim oblicima ugrožavanja i zanemarivanja, a koje je bh. javnost saznala zahvaljujući tek novom direktoru te ustanove Redži Saliću.

Dno dna

Dešavanja u Zavodu u Pazariću i sve što je otkriveno u vezi s tim slučajem, najsigurniji su znak da smo dotakli najdublje dno. Pakla ili Džehenema, svejedno. 

Salić je za govornicom Parlamenta FBiH ustvrdio da je kao novoimenovani direktor, koji je tu dužnost preuzeo prije nekoliko mjeseci, zatekao katastrofalno stanje, kriminal u upravljanju Zavodom u Pazariću, te primjerice, tužbu „tešku“ oko milion KM zbog trgovine kurbanima!?

Parlament FBiH: Katastrofalno stanje i kriminal u Zavodom u Pazariću

Otkrio je, također, kako djeca i štićenici koji su u Zavodu smješteni već 15 godina imaju isti jelovnik, te da od 18 sati pa do ujutro nemaju priliku ništa da jedu! 

Salić: Djeca iz Pazarića nemaju dovoljno hrane, stanje u Zavodu alarmantno

Objekti u kojima se nalaze prokišnjavaju, grijanje je na izmaku...

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH šokirao je javnost govoreći o situaciji koju je zatekao u Zavodu, a gdje je na mjesto direktora došao prije četiri mjeseca.

I sve to jer se kriminal i korupcija prelamaju preko leđa jedne od najugroženijih kategorija našeg društva.

Vještak je, prema tvrdnjama Salića, utvrdio da je na samo jednom objektu koji nije završen "opuhano" oko 170.000 KM!

To je novca koji je otet od usta štićenika!

A da bi se novac mogao uzimati, uvijek je najlakše "otvoriti investiciju". U jednoj takvoj "operaciji" u novi objekt je uloženo 350.000 KM, no sada ga moraju srušiti jer niko nije ispitao konstrukciju!?

O čemu mi govorimo?

Godine stranačkog upravljanja i "uhljebljavanja" u ustanovama gdje bi moralo biti mjesta isključivo za najbolje i najpredanije ljude ovog društva, kao u djelu nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza, porodilo je "svinjski rep" našeg užasno trulog i poganog sistema.

Hapsi sve

Dobro je vidjeti da su se brojni zvaničnici oglasili o ovom slučaju, ali nakon dramatičnih apela direktora Salića Pazariću je potrbena konkretna pomoć i sistemsko rješavanje problema, a ne utrkivanje s izjavama koje ugroženima malo znače. 
 
 
Salić je pozvao Parlament da mjerama iz svoje nadležnosti pomogne u unapređenju stanja u Zavodu, pa i mjerama koje će rezultirati animiranjem pravosuđa zbog nezakonitosti za koje tvrdi da ih je kao novoimenovani direktor zatekao.

Inspektori FUP-a stigli u Zavod u Pazariću: Razgovarali sa direktorom Salićem

Nadležni istražni organi i tužilaštva zato se moraju hitno uključiti u ovaj užasni slučaj i istražiti sve relevantne činjenice kako bi ugrožena djeca i ostali štićenici uistinu bili to – zaštićeni! Šansa da osmisle način upravljanja i rada mora se dati onima koji to najbolje znaju, njegovateljicama i njegovateljima, onima koji istinski brinu za ugroženu djecu i ostale smještene u Zavodu. Oni su istinski heroji!

A oni koji su poslužili njima da bi se bogatili najtežim haramom, moraju biti uhapšeni i kažnjeni.

Na koncu, čemu država, njezine silne institucije, ustanove, kadrovi ukoliko ne brinemo za ljude, pa i one najugroženije?

Šokirani istinom o Pazariću, istinom o nama, mnogi su se proteklih dana pitali: kako mogu, kako Boga nije strah sve one koji su takvom užasu izložili one kojima je naša pomoć jedina šansa?

Odgovor je jasan i on se nalazi u naslovu ovog teksta: Udbe nema, Boga se ne boje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije