Ljepotica iznad vezirskoga grada: Travnička tvrđava iz zraka

Radiosarajevo.ba
Ljepotica iznad vezirskoga grada: Travnička tvrđava iz zraka
Travnik i Travnička tvrđava već nekoliko godina mame pažnju mnogobrojnih turista.

Travnik, grad s hiljadu vrela, nastao je, smatra se, upravo iz Travničke tvrđave ili Staroga grada.

Tvrđava je jedan od najljepših historijskih objekata na području naše zemlje, a pretpostavlja se, prema načinu gradnje, da je graditelj tvrđave bio kralj Tvrtko II Kotromanić, te da je ova travnička ljepotica imala je i vojno-odbrambenu funkciju i štitila ovaj dio srednje Bosne od očekivanih napada.

Ipak, današnji izgled tvrđave dugujemo turskim majstorima gradnje vojnih utvrda, koji su došli nakon što je vojska Osmanskog carstva, na čelu s Mehmedom Fatihom II, uspjela zauzeti tvrđavu 3. juna 1463. godine. Turski majstori su izvršili nekoliko intervencija nakon osvajanja, pojačali su odbrambene bedeme, sagradili dodatne, utvrdili šesnaestougaonu kulu i sagradili prvu džamiju u gradu Travniku. Džamija je najprije služila vojnoj posadi, ali ju je danas nemoguće vidjeti, jer se urušila između dva svjetska rata i ostala je samo njezina munara.

Svjedok je mnogih ratova i smjena vojnih odora, a u 18. i 19. stoljeću ostala je ponajprije upamćena kao gubilište za nepokorne bosanske begove i age, kao i svakovrsne prestupnike.

Danas je jedno od najvažnijih mjesta koje dnevno obilaze desetine, pa i stotine turista, što zbog same Tvrđave, sto zbog pogleda koji se s nje pruža na vezirski grad i Lašvansku dolinu.

Lijepo je pogledati s Tvrđave na Lašvansku dolinu, ali je jednako lijepo pogledati na Tvrđavu iz zraka.

Uvjerite se u videu koji je pripremio Dron.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije