Lijepa priča iz Donjeg Vakufa: Učenje geografije na otvorenom

L. K.
Lijepa priča iz Donjeg Vakufa: Učenje geografije na otvorenom
Privatni album / Djeca i profesori prave učionicu na otvorenom u Donjem Vakufu

Na sasvim običnom času geografije profesorice Orhane Kosterović u Mješovitoj srednjoj školi Donji Vakuf rodila se ideja o realizaciji projekta učionice na otvorenom. Kada motivacije ne nedostaje i učenicima i profesoru, rezultati se mogu vidjeti jako brzo.

Razrađen je detaljan plan i krenulo se u potragu za organizacijama koje bi prepoznale ovu ideju, multifunkcionalnu, zanimljivu i neobičnu. Ovaj interesantni projekt prepoznala je organizacija Schüler Helfen Leben  te su profesorica i djeca prionuli na posao.

Profesorica Kosterović za portal Radiosarajevo.ba govori kako je zamišljen ovaj projekt:

„Sama učionica je zamišljena da se radi unutar školskog parka, ne narušavajući prirodni ambijent i trenutno je u toku priprema i postavljanje 16 klupa (32 mjesta), radnog stola i školske ploče, a uprava škole se potrudila da cijelo područje bude pod video nadzorom.“

Kako obično jedna aktivnost povlači drugu, grupa entuzijasta – malo geografsko društvo se odlučilo i na obnavljanje dijela fasade škole koja je bila devastirana različitim grafitima.

Samo obnavljanje fasade i oslikavanje motiva Sunca i njemu pripadajućih planeta trajalo je oko sedam dana.

„Odličan posao su odradili učenici drugog i četvrtog razreda opće gimnazije, Mustafa Mlinarević, Medina Kapetan i Emina Ramljak. Označili smo i stabla u školskom parku, a trenutno oslikavamo sunčani sat na platou ispred škole“, govori profesorica Kosterović.

Uključili se i srednjoškolci koji u svom odgojno-obrazovnom procesu nemaju geografiju

Profesorica navodi da ovaj prostor mogu koristiti i učenici Prve osnovne škole Donji Vakuf koja se nalazi u neposrednoj blizini, a za određivanje tačnog vremena pomoću sunčanog sata dobro su došli i svi dobronamjerni posjetitelji.

„Veličina cijelog projekta se ogleda u tome što su se u njegovu realizaciju, osim članova geografske sekcije, uključili učenici svih struka i zanimanja pa čak i oni koji u svom odgojno-obrazovnom procesu nemaju geografiju. Svi pokušavaju na neki način dati svoj doprinos. Tako će učenici Srednje drvno-tehničke škole u sklopu svoje prakse obraditi i lakirati drvo, povezati i postaviti klupe, sto i školsku tablu“, govori ova entuzijastična profesorica.

Kosterović navodi da se profesori drugih predmeta mogu pohvaliti činjenicom da znatan dio izvorne stvarnosti mogu donijeti u učionicu, što nije slučaj s geografijom. Ona u učionicu može dopremiti vrlo mali dio izvorne stvarnosti koji proučava, a većina toga ostaje iza prozora, te će ovakav način izvođenja nastave učeniku približiti na praktičan način barem jedan dio materije koju proučava.

Završetak aktivnosti se planira za 5. okotobar, Dan prosvjetnih radnika kada će biti upriličeno druženje sa svim institucijama, pojedincima i organizacijama koje su podržale ostvarenje želja učenika i profesora MSŠ Donji Vakuf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije