Lijep potez: Općina Centar sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Radiosarajevo.ba
Lijep potez: Općina Centar sufinansira troškove vantjelesne oplodnje
Pixabay / Ilustracija

Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama izdvaja iz budžeta značajna sredstva za pomenutu oblast. S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u prošloj godini započela je sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove
vantjelesne oplodnje.

"Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u Bosni i Hercegovini je tek u junu ove godine na federalnom nivou usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama. S tim u vezi, početkom 2017. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje", navodi se u saopćenju Općine Centar.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu u prošloj godini obezbijeđeno 100.000 KM. Za ovu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku prošle godine odobrena su 43 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući projektu vantjelesne oplodnje u prošloj godini su na području ove lokalne zajednice rođene četiri bebe.

Kako je projekt izazvao veliko interesovanje, Općina Centar je nastavila sa njegovom realizacijom i u 2018. godini. U budžetu su obezbijeđena sredstva u iznosu od 100.000 KM, a do sada je u ovoj godini odobreno 18 zahtjeva.

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari/Rad, raseljeni, socijalna zaštita naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji sa potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1). Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije