Sporni LED display u Ferhadiji: Šta kažu iz Općine Stari Grad, a šta iz Inspekcije

N. Ka.
Sporni LED display u Ferhadiji: Šta kažu iz Općine Stari Grad, a šta iz Inspekcije
Foto: Facebook / Postavljanje reklamnog displaya u Ferhadiji

Reklamni LED displaya koji je postavljen u Ferhadiji izazvao je mnogo bure na društvenim mrežama. Nezadovoljni čitatelji javili se redakciji našeg portala s pitanjima i kritikama vezanim za ovaj projekt.

Kontaktirali smo nadležne institucije za ovaj slučaj, a iz Općine Stari Grad, u čijoj je nadležnosti postavljanje ovog reklamnog displaya, kazali su za Radiosarajevo.ba da je Služba za urbanizam ove općine izdala odobrenje za postavljanje dvostranog elektronskog LED displaya u Ferhadiji.

"Odobrenje je izdato na osnovu Odluke o postavljanju firmi reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasada i uređenju na području Općine. Navedeni display odobren je na osnovu pribavljenog mišljenja Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo iz 8. septembra 2003. godine, koje se odnosi na ulicu Ferhadiju, a za istu vrstu radova - elektronski LED display kod Ekonomskog fakulteta", kazali su iz Općine Stari Grad.

Investitoru je izdato privremeno odobrenje na godinu dana, uz mogućnost produženja, zaključili su iz ove općine.

LED ekran u ulici Ferhadija - undefined

FOTO: Facebook: LED ekran u ulici Ferhadija

"Lokacija i objekti gdje je postavljen display se nalaze u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Historijskog gradskog područja - sarajevska Čaršija. Ovaj zavod nije bio uključen u postupak davanja stručnog mišljenja, odnosno saglasnosti za navedene radove", naveli su iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS za naš portal.

Inspektor za zaštitu dobara baštine Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) prije tri dana je pokrenuo inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti, potvrdili su za Radiosarajevo.ba.

"S obzirom na to da ulica Ferhadija, kao ambijentalna cijelina ima status dobra, za postavljanje reklamnih tijela na navedenoj lokaciji neophodno je pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS. Pokrenut je postupak inspekcijskog nadzora radi utvrđivanja svih činjenica za daljnje vođenje postupka", zaključili su iz KUIP-a.

LED ekran u ulici Ferhadija - undefined

FOTO: Facebook: LED ekran u ulici Ferhadija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije