Kulturni radnici kod premijera: Sarajevo treba ostati festivalski grad

Radiosarajevo.ba
Kulturni radnici kod premijera: Sarajevo treba ostati festivalski grad
/ Kulturni radnici na sastanku na sastanku kod premijera
"Kultura s najmanjim investicijama, donosi najveće rezultate u našem drušvu. Ona je jedna od najuspješnijih društvenih grana u BiH"

Ovo je istakao Haris Pašović na današnjem sastanku kulturnih radnika s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Komakovićem

Osim Pašovića, sastanku su prisustvovali Edina Papo, Aida Abadžić – Hodžić, Dino Mustafić, Danijel Žontar, Damir Uzunović i Amir Vuk – Zec.

“Kultura u Sarajevu mora imati budućnost, iako se mi nalazimo u jednoj paradoksalnoj situaciji. Kultura  je jedna od najuspješnijih društvenih grana u BiH i to zahvaljujući entuzijazmu naših umjetnik, koji kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju mnogo u regionu i širom svijeta. Tu su i festivali poput MESS-a, Sarajevo film festivala, Balet festa i drugih zbog kojih smo  kao jedan mali grad uspjeli da postanemo važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta. Istovremeno, mi imamo mnogo problema. Jedan do njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti”, naveo je na početku ovog sastanka reditelj Pašović.

Po njegovim riječima, lako se može dokazati da kultura s najmanjim investicijama, donosi najveće rezultate u našem drušvu, ali uprkos tome, kulturnim institucijama se smanjuju budžeti pa uslovi za rad nisu adekvatni, a evidentan je problem nedostatka kadrova, adekvatnih muzejsko-galerijskih prostora, zbog čega je neophodno odrediti realne prioritete u kulturnom razvoju.

Svi učesnici sastanka su konstatovali kako je potrebno sistemski riješiti ove probleme, te nastojati uvezati sve oblasti umjetnosti s ciljem jačanja našeg kulturnog imidža.

Festivali su brendovi, koji po mišljenju učesnika današnjeg sastanka, ne bi trebali da ovise od pojedinaca, već bi se toj ulozi trebalo pridružiti cjelokupno društvo.

Mustafić je naglasio da je prioritet sačuvati atribut Sarajeva kao festivalskog grada koji je do njega došao mukotrpnim radom njegovih umjetnika.

“Baš zbog toga smo kosmopolitski grad koji ima specijalne relacije s Evropom. Svi festivali, uključujući i književne moraju imati kontekst evropske integracije, a sve s ciljem razvoja Sarajeva kao regionalnog kulturnog centra”, rekao je Mustafić.

Naveden je i problem prostora za održavanje festivala, zbog čega je potrebno naći jedan multimedijalni festivalski prostor, koji bi bio smješten u Kampusu Univeriteta u Sarajevu.

“Za dva mjeseca prihod od boravišne takse novoformirane Turističke zajednice iznosi sto hiljada maraka, a mi planiramo ta sredstva usmjeriti za festivalski fond. To ćemo realizovati uz vašu pomoć i jasne kriterije šta je to što će moći imati predznak festivala. Insistirat ćemo da to budu projekti koji će ili dovesti ljude u Kanton Sarajevo ili ga promovisati u regionu”, potcrtao je premijer Konaković.

Dogovoreno je da će za petnaest dana biti organizovan novi sastanak na kojem će svi učesnici današnjeg sastanka, a svako iz svoje oblasti, doći sa konkretnim prijedlozima, saopćila je press služba KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije