Kulin ban i njegovi vitezovi prošetali Sarajevom

N. Ka.
Kulin ban i njegovi vitezovi prošetali Sarajevom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vitezovi kralja Arta

Povodom 830. godišnjice Povelje Kulina bana u sklopu festivala Grad izveden je performans "Vitezovi kralja Arta". 

Simbolično su vitezovi prošetali ulicama Sarajeva uz pratnju Sarajevo drum orchestra podsjećajući na bogatu i ponosnu historiju naše države. 

Napisana prije tačno 830 godina: Pročitajte šta piše u Povelji Kulina bana

Vitezovi okupljeni oko Kulina bana su krenuli sa Skenderije i počasnom šetnjom do Katedrale Srca Isusova podsjetili sve građane Sarajeva i turiste na ovaj važni datum.

Simbolično su pisar Radoje i Kulin ban čitali Povelju na platou Skenderija, na Trgu ispred BBI centra, kod Vječne vatre, Katedrale i zgrade Narodnog pozorišta.

Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Ovaj pravni spis je bosanski ban Kulin uputio dubrovačkom knezu Gervasiusu ili Krvašu, kako bi regulirao trgovačke odnose sa tada najvažnijim trgovačkim partnerom svoje zemlje - Dubrovnikom. Poveljom se dubrovačkim trgovcima daje sloboda trgovanja u Bosni bez plaćanja poreza, ali im se i jamči sigurnost, te nadoknada eventualne štete.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje, ali ga je Rusija odbila jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije