Kukić: Od Tuđmanovih ambicija u BiH se nije odustalo

Radiosarajevo.ba
Kukić: Od Tuđmanovih ambicija u BiH se nije odustalo
Arhiv / Slavo Kukić

Prof. dr. Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i ugledni profesor na Ekonomskom
fakultetu Sveučilišta u Mostaru, oštar kritičar politike tzv. Herceg-Bosne i HDZ-a još iz '90-tih, današnje otkrivanje spomenika prvom predsjedniku Franji Tuđmanu nazvao je Tomislavgradskom lakrdijom.

Piše: Faruk Vele

„Očito, oni koji to čine ne žale zbog Bobanovih i Šuškovih sela - i vjeruju kako su i oni žrtva na oltaru obrane Hrvatske. Pa, ako je tako, ništa logičnije do da se spomenici zaslužnima za njihovo utemeljivanje podignu i u tim selima, u kojima je, a sa svojih stoljetnih ognjišta, završila hrvatska sirotinja s prostora Kaknja, ali i
drugih mjesta, posebice srednje Bosne, na kojima je stoljećima živjela sa svojim
susjedima različitih vjera i nacija“, kaže Kukić za Radiosarajevo.ba.

On ističe da je politika koja je ostavila užasne posljedice u BiH, pa i po same Hrvate, i danas vitalna.

„Tomislavgradska lakrdija je, hoću reći - iako ona nije sama, imali smo je priliku sresti i drugdje, u Širokom Brijegu, primjerice, - samo prilog tezi kako se od Tuđmanovih ambicija u odnosu na BiH nije odustalo ni danas, i kako bi se zbog njih narod bilo spremno u klanje tjerati još jednom“, istakao je Kukić za naš portal.

U Tomislavgradu je danas otkriven spomenik Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske. Na spomeniku, koji je djelo hrvatskog kipara Ilije Skočibušića zapisane su riječi koje je Tuđman izrekao 1993. godine prilikom posjeta Tomislavgradu:

„Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije