Zakoni u Sarajevu: Kažnjivo je kucanje na vrata, grudvanje, gatanje...

B. T.
Zakoni u Sarajevu: Kažnjivo je kucanje na vrata, grudvanje, gatanje...
Foto: Radiosarajevo.ba / Čitalac

Komšija koji pali roštilj na balkonu, istresa smeće ili ćilim s prozora, pušta glasnu muziku... sarajevska je realnost. S druge strane, „na papiru“ sve to, i mnogo više od toga kažnjivo je po važećim propisima.

Javni red i mir, odnosno kazne za oni koji ga narušavaju u Kantonu Sarajevo definirani su Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, a prekršaji su dodatno opisani i općinskim odlukama. U nastavku donosimo neke od zanimnljivijih odredbi koje definirijauh kulturu življenja u glavnom bh. gradu. 

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS, između ostalog, predviđa kaznu od 100 maraka onome čija životinja svojim glasanjem narušava javi red i mir, a iznosom od 200 do 600 maraka bit će kažnjen onaj ko se odaje skitnji, prostituciji, ali i ko neopravdano zalazi i zadržava se u zajedničkim prostorijama, kao što su stubište, tavan, podrum, šupa, ograđeno dvorište te osoba koja na javnom mjestu vrši fiziološku potrebu ili izloži intimne dijelove tijela pogledu drugih.

Čitalac - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Čitalac/ Kontejneri se ne smiju pomjerati 

Iznosi od 300 do 900 KM predviđeni su za kažnjavanje onih koji švercuju ulaznice za sportske događaje, na javnom mjestu pocijepaju ili na drugi način unište ili oštete novac BiH, igraju hazardne ili druge slične igre za novac, prirede bakljadu...

Kantonalni zakon definirao je kazne od 400 do 1.200KM za one koji prodaju ili daju alkoholna pića pijanom licu ili maloljetniku ali i osobe koje stvaraju nepotrebnu buku "izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika...". 

Tuče; navođenje i iznajmljivanje prostorija za prostituciju; korištenje droga, vrijeđanja po vjerskoj i naciopnalnoj osnovi..., prema ovom Zakonu, kažnjivi su iznosima od 500 do 1.500 maraka. Ista kazna predviđena je i za onoga ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje.

Prekršaji su detaljnije opisani u općinskim odlukama, koje su, sa manjim izmjenama slične u sarajevskim općinama.

Tako je, npr. Odlukom o prekršajima u Novom Sarajevu precizirano da sa stotinu maraka može biti kažnjen onaj ko uznemirava stanare upotrebom telefona, zvonceta ili interfona ili kucanjem na vrata stana bez potrebe, kao i radi prodaje robe, gatanja ili proricanja sudbine ili pružanja usluga koje nisu ugovorene ili naručene.

Ista kazna je predeviđena i za onoga ko pršće prolaznike vodom prilikom pranja ulica, pločnika ili dvorišta, zalijevanja vrtova ili travnjaka ili od vozila u pokretu,; pere automobil na mjestu za koje za to nije predviđeno, ali i onoga prodaje novine na raskrsnicama.

Strožije novčane sankcije, od 150 do 450 KM predviđene su za prekršaje poput bacanja grudvi na prolaznike i automobile; bacanja na prolaznike predmeta, hrane ili prosipanje tekućina iz zgrada; pisanje grafita po zgradama, lomljenje sadnica... Ovim iznosom može biti kažnjen i onaj ko se vješa ili penje na sredstva javnog gradskog saobraćaja, ili ko iskače, izlazi ili se naginje iz sredstava javnog gradskog saobraćaja u pokretu; pomjera kontejnere za smeće; kupa životinje ili ne ukloni nečistoću životinja na javnom mjestu...

Novčanom kaznom od 200 do 600 KM kaznit će se za prekršaj onaj ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, ili ko objavljuje oglase, propagira ili na drugi način građane poziva ili podstiče da se podvrgnu vračanju ili proricanju sudbine, ili ko u tome pomaže.  Istim iznosom može biti kažnjen onaj ko konzumira alkohol u parku ili ispred prodavnice, ali i osoba koja u zajedničkim dijelovima zgrada pali vatru. 

U Odluci o prekršajima protiv javnog reda i mira na području općine Ilidža navedene su slične kazne i prekršaji, s tim da u ovoj općini postoji kazna od 100 maraka za one koji peru ćilime i slične predmete ispred zgrada ili istresaju tepihe, jorgane, posteljine i druge tkanine sa balkona stambenih zgrada.

Ova kazna predviđena je i za one koji napasaju krupnu i sitnu stoku na javnim površinama; kupaju se u rijekama i sunčaju uz obale rijeka u urbanim dijelovima naselja, kao i na drugim mjestima koja nisu za to namijenjena, a izložena su vidiku.

Ovce pasu u centru Ilidže  - undefined

FOTO: Facebook: Ovce pasu u centru Ilidže

U ovoj općini iznosom od 150 do 450 KM može biti kažnjen onaj ko šutiranjem lopte u fasade zgrada, reklame, panoe, ograde i u vozila u mirovanju uznemirava stanare i prolaznike; loži vatru na površinama prilikom čišćenja bašta i njiva, a pri tome spaljuje neekološki i zagađujući materijal; drži nečistim i zapuštenim pripadajuće ili dijelove trotoara, ulaza i prilaza u objekte; ali i onak+j ko iz vozila izbacuje opuške, kese, papir, flaše...

Slična pravila važe i u Hadžićima. U odluci o prekršajima protiv javnog reda i mira u ovoj općini kazne su kao i na Ilidži i Novom Sarajevu, a u kaznama u rangu od 150 do 450 navedeno je još da se kazne i oni koji lože vatru na otvorenom prostoru prilikom čišćenja dvorišta u urbanim dijelovima Hadžića, Pazarića i Tarčina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije