Kristine Garina: BiH je jedina zemlja u regionu koja nije imala Povorku ponosa

Radiosarajevo.ba
Kristine Garina: BiH je jedina zemlja u regionu koja nije imala Povorku ponosa
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nakon što je objavljeno da će Povorka ponosa biti održana u Sarajevu, ta vijest je izazvala veliki broj komentara, osuda i neslaganja sa ovim.

Međunarodni LGBTI aktivisti poručuju nadležnim iz Sarajeva da bi trebali nastaviti sa organizacijom ovog događaja.

"Očarani smo bili kada smo čuli da će se prvi sarajevski Pride organizovati ove godine. Bosna je jedina zemlja iz ovog regiona koja nije još uvijek organizirala ovaj događaj i LGBTI zajednica će sada konačno imati priliku da se zajedno bore za jednakost", poručila je Kristine Garina, predsjednica Europske asocijacije prajdova za GSN i dodala je:

"Razočarana sam ali ne i iznenađena da politička desnica koriste lažne porodične vrijednosti. LGBTI porodice postoje širom Europe i organizacija ovakvog jednog događaja je važna prilika da izađu i budu primjećeni. Pozivamo sve nadležne u Sarajevu da osiguraju održavanje Povorke uz njihovu podršku i sa svim neophodnim resursima da bi događaj bio siguran za sve", zaključila je ona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije