Kontraofanziva kineske kompanije: Huawei tužio američku vladu

Radio Slobodna Evropa
Kontraofanziva kineske kompanije: Huawei tužio američku vladu
Radiosarajevo.ba / Huawei

Tužba kineskog džina u proizvodnji telekomunikacione opreme Huawei protiv američke vlade kojom nastoji da ospori zakon koji značajno ograničava njegovo poslovanje u SAD nema puno izgleda za uspjeh, pišu svjetski mediji, dok se nameće pitanje kako će se taj pravni spor odraziti na šire pitanje trgovine.

Huawei uzvraća udarac Washingtonu

Huawei je tužbom protiv američke vlade uzvratio udarac Vašingtonu koji nastoji da kinesku kompaniju potisne s globalnih tržišta, ocjenjuje agencija Reuters, podvlačeći da je to posljednji u nizu sukoba Kine i SAD, koje su veći dio prošle godine provele razmjenom uvođenja međusobnih taksi na robu u vrijednosti od više stotina milijardi dolara.

Kompanija tužbom na federalnom sudu u Teksasu tvrdi da je neustavan zakon koji je predsjednik Donald Trump potpisao u avgustu i koji zabranjuje federalnim službama i entitetima koji imaju ugovor s njima da nabavljaju opremu i usluge od Huawei i ZTE, takođe kineske telekomunikacione firme. Huawei tvrdi da su dijelovi zakona nelegalni jer bitno ograničava njegovu mogućnost da posluje u SAD iako nema dokaza o nezakonitom postupanju.

I mnogo prije nego što je Tramp pokrenuo trgovinski rat s Kinom, aktivnosti Huawei su bile pod pažnjom američkih vlasti, što je za Reuters potvrdilo 10 ljudi. Agencija objašnjava da Huawei ima veoma mali udio tržišta u SAD, ali da najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme nastoji da predvodi uvođenje pete generacije (5G) mobilne mreže i usluga širom svijeta.

Privatna kineska kompanija, koja tvrdi da je njena oprema prošla temeljne provjere i da u više od 170 zemalja u svijetu u kojima se koristi nisu ustanovljene nikakve ranjivosti, pokrenula je lobističku i pravnu ofanzivu dok Vašington traži kod svojih saveznika da ne koriste Huawei kada budu uvodili 5G mrežu, zbog kineskog zakona koja nalaže kineskim kompanijama da sarađuju s obaveštajnim službama u zemlji, piše Reuters.

Žalba dodaje novi podzaplet postojećem sukobu Trumpove administracije i tehnološke kompanije koja se smatra ikonom kineskog uspona na nivo svjetske sile, piše The Washington post, dodajući da tužba dolazi u trenutku kada je višedecenijska praksa vlasti u Pekingu da ograničavaju rad američkih kompanija u scru trgovinskog spora dve zemlje.

Pored spomenutog zakona, situaciju komplikuje i hapšenje finansijske direktorke Huaweia Meng Vanžu u Kanadi na zahtjev SAD zbog kršenja sankcija Iranu. Potom je dodata optužba koja se tiče krađe industrijske tajne.

Slabe šanse za uspeh napora Huaweia

Napori Huaweia da ospori američki zakon vjerovatno neće završiti s uspjehom, prenosi ocjene pravnih stručnjaka agencija Bloomberg, dodajući da s obzirom na pregovore Kine i SAD o trgovinskom ratu, postoje intenzivne spekulacije koliko taj slučaj predsjednik Trump može iskoristiti kao prednost u pregovorima.

Za SAD bi, međutim, moglo biti teško da ustuknu u slučaju protiv Huaweia, ističe Bloomberg, zato što je Trumpova administracija najavila da će biti tvrda povodom spornih kineskih poslovnih praksi, među kojima je i industrijska špijunaža.

Pored problema s američkim zakonom, Huawei je u procesu zbog hapšenja njegove finansijske direktorke Meng u Kanadi. Pravni stručnjaci kažu, prenosi Bloomberg, da proces protiv Huaweia i njegove direktorke vjerovatno neće biti povučen, budući da su optužbe - da je Huawei krao industrijske tajne od američke kompanije i da je prekršio američke sankcije Iranu - pitanja koja su prioriteti Trumpove administracije.

Tužioci mogu uvek povući slučaj, ali je to malo vjerovatno u ovom slučaju čak i ako bi moglo pomoći trgovinskim pregovorima, piše Bloomberg i citira profesora na pravnom fakultetu na Stanfordu Alana Sykes koji kaže da bi slučaj mogao da se koristi kao prednost u pregovorima SAD i Kine, ali da bi moglo biti sporno ako bi ministarstvo pravde podleglo zahtjevu da odustane od procesa protiv Huawei i njegove direktorke.

Kome je namenjena tužba

Tužba kineskog giganta protiv vlade SAD da je nepravično zabranjen kao bezbjednosna prijetnja, mada vjerovatno neće biti uspješna, primoraće vladu u Vašingtonu da slučaj više otvori za javnost, ali će i sam Huawei biti podložniji temeljnijem ispitivanju njegovih poslovnih praksi i odnosa s kineskom vladom, ocenjuje The New York Times.

Njujorški listi piše da se Huawei bori za mnoge svoje klijente i države koji su najavili da će odustati od kupovine njegovih proizvoda poslije lobiranja iz SAD. Tako je Kina već uzvratila Kanadi pritvaranjem nekoliko kanadskih građana i ograničila uvoz kanole iz te zemlje.

Mada je malo vjerovatno da će Huawei uspeti da promijeni zakon, može se nadati da će pridobiti vlade drugih zemlja, među kojima neke evropske, koje će verovatno pratiti razvoj situacije u SAD, ocenjuje Njujork tajms.

Kina ima dugu istoriju prekidanja trgovine s drugim zemljama usred diplomatskih sporova, podsjeća list i navodi primjere Japana i Norveške. U septembru 2010. je obustavila izvoz rijetkih metala u Japan na dva mjeseca zbog spora oko malih ostrva između Japana i Tajvana. Potom je suspendovala trgovinske razgovore s Norveškom i obustavila uvoz norveškog lososa pošto je norveški komitet dao kineskom disidentu Nobelovu nagradu za mir.

CNN ocjenjuje da je mnogo toga na kocki: Njemačka i Velika Britanija razmatraju kakva ograničenja da uvedu za opremu Huaveja, dok je Australija već zabranila da ta kompanija obezbjeđuje tehnologiju za 5G mrežu u toj zemlji.

Tajna vrata za kineske komuniste?

Huawei već duže vrijeme prate optužbe o industrijskoj špijunaži, piše BBC i ocjenjuje da američke bojazni u vezi s tom kompanijom nadilaze krađu poslovnih tajni, pošto više od decenije vlada SAD smatra tu kompaniju ogrankom kineske Komunističke partije.

Zabrinutost SAD u vezi s Huaweiom je izbila u prvi plan pošto ta kompanija kao najveći svjetski proizvođač telekomunikacione infrastrukture predvodi razvoj 5G mreže kojom će se ubrzati brzina interneta 10 do 20 puta i omogućiti mnogo veća povezanost uređaja, ocjenjuje britanski javni servis.

Prema kineskom zakonu, sve kineske kompanije moraju imati odbor Komunističke partije, što prema kritičarima omogućava kontrolu države nad korporacijama, piše BBC i ukazuje da nema pokazatelja da Huawei prima naloge od kineske vlade ili da ona upravlja njegovom poslovnom planovima i strategijom, ali da način na koji Komunistička partije čvrsto brani Huawei postavlja pitanje koliko je kompanija nezavisna.

SAD su upozorile obavještajne partnere da bi se dodjeljivanje ugovora Huaweiu za 5G svelo na dozvolu Kini da ih špijunira, prenosi BBC, dodajući da direktor Huawei Ren Žengfej, međutim, tvrdi da je kineska vlada jasno stavila do znanja da neće tražiti od kompanija da u svoje uređaje instaliraju takozvani "backdoors" (tajna vrata), rupu u sistemu koja omogućava nadzor. Takođe tvrdi da njegova kompanije to ne bi uradila.

Uspeh kineske privrede je podstakao zabrinutost da je to bilo moguće samo uz ogromnu kontrolu vlade nad kompanijama u toj zemlji i strah je, podvlači BBC, da bi ta kontrola mogla biti iskorišćena za ciljeve Komunističke partije, koji su zasad nejasni, a uz sve to, Kina je postala još autoritarnija pod vladavinom predsjednik Si Đinpinga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije