Priča o Hidalgu: Jedini konjanici iz Sarajeva na Ajvatovici

J. Ć.
Priča o Hidalgu: Jedini konjanici iz Sarajeva na Ajvatovici
FOTO: Facebook / Konjički klub Hidalgo Sarajevo
Proteklog vikenda, u našoj su zemlji održani 508. Dani Ajvatovice.

Konjanici, bajraktari i vjernici iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

U povorci kojnanika, na čijem čelu se nalazi bajraktar koji nosi bajrak Ajvaz-dede, ove godine posebnu su pažnju privukli konjanici sarajevskog Konjičkog kluba Hidalgo, koji se nalazi na Sedreniku.

Grupa od 20 do 30 konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju krenula je iz sarajevskog parka At Mejdan ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi.

„Naš je klub jedini iz Sarajeva koji učestvuje u manifestaciji Dani Ajvatovice. Jahači i jahačice, među kojima i djeca učestvovali su u ovoj manifestaciji u tradicionalnoj nošnji“, priča na početku razgovora vlasnik Sanel Vražalica za Radiosarajevo.ba.

Inače, jahanje konja u Sarajevu postaje sve popularniji vid rekreacije, ne samo za lokalno stanovništvo već i za turiste.

"Zainteresiranost je sve veća iz godine u godinu, a popularnost i te kako raste. Kada su u pitanju turisti, najčešće nam tokom sezone dolaze Arapi“, dodaje Vražalica.

Konjički klub Hidalgo Sarajevo - undefinedFOTO: Facebook

A, Hidalgo mogu posjetiti svi. Uz njih uče i djeca od četiri godine, a dolaze i 75-godišnjaci. Konji su, naglašava Vražalica, čiji se tim za ovaj posao odlučio jer su sportovi sa životinjama malobrojni, a ovakvi klubovi rijetki. On dodaje i da drže časove jahanja u prirodi (na Čavljaku, Bukoviku i Baricama) za iskusnije jahače.

U Visokom je, naglašava naš sagovornik, prošle godine održana prva izložba čistokrvnih arapskih konja u Bosni i Hercegovini na kojem je 40 vlasnika predstavilo svoje konje.

„Prvu nagradu tada je osvojio naš konj koji je čiste arapske krvi, u vlasništvu višestrukog osvajača medalja Suada Vražalice“, istaknuo je on.

Kako priča Sanel Vražalica za naš portal, na nedavnom dresurnom takmičenju Pegasos imali su takmičenje na koje su izložili konja koji se prvi put pojavio na takmičenju te je tom prilikom osvojio drugo mjesto. 

Konjički klub Hidalgo Sarajevo - undefinedFOTO: Facebook

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije