Konjička čaršija i Stari kameni most plijene pažnju turista

Radiosarajevo.ba
Konjička čaršija i Stari kameni most plijene pažnju turista
Stari kameni most u Konjicu otvoren je na današnji dan 2009. godine nakon što je renoviran u izvornom obliku.

U obnovljeni Stari kameni most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke, piše novinska agencija Patria.

Most je srušen početkom marta 1945. godine od strane njemačkog okupatora, prilikom povlačenja svojih trupa.

Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH. Manifestaciji otvaranja prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Dužina mosta je 101,80 metara a širina 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 KM. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba. Spaja dvije obale Neretve i povezuje dvije strane stare čaršije Konjica. 

konjic1_NAP.jpg - Konjička čaršija i Stari kameni most plijene pažnju turista

Stari most u Konjicu izgrađen je 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.

Posljednjih nekoliko godina Konjic sa svojom čaršijom doživljava pravu ekspanziju, a na putu prema jugu postao je nezaobilazna lokacija za predah uz Neretvu i Stari kameni most.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije