Prvi svjetski rat-Neispričane priče: Promocija kulture i historije Sarajeva

A. B.
Prvi svjetski rat-Neispričane priče: Promocija kulture i historije Sarajeva

Promocija turizma u BiH i Kantonu Sarajevo, edukacija turističkih radnika i neispričane priče vezano za glavni grad Bosne i Hercegovinevi u Prvom svjetskom ratu bile su teme današnje konferencije Prvi svjetski rat i BiH- Neispričane priče koja je održana na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Konferenciju Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina – Neispričane priče su obilježili istaknuti govornici/stručnjaci za period Prvog svjetskog rata koji su u svojim izlaganjima obradili teme vezane za očuvanje sjećanja na Prvi svjetski rat i revitalizaciju spomenika iz Prvog svjetskog rata.

Materijalna i nematerijalna baština u Bosni i Hercegovini vezana za Prvi svjetski rat predstavlja veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma i razvoj novih turističkih proizvoda, istaknuto je na današnjoj konferenciji na kojoj su govornici uvodničari bili dekan Ekonomskom fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i prof. dr. Almir Peštek.

IMG_20180222_095240.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Ekonomski fakultet zbog svih svojih prednosti i smjerova koji pružaju zaista vrsnu edukaciju treba biti partner fakultetima u Europi. Cilj današnje konferencije je potaknemo stručnjake, ali i javnost da se svi što više bavimo historijskim turizmom koji ima veliki potencijal i itekako je važan za očuvanje naše kulture. Ne smijemo zaboraviti naše kulturno-historijsko naslijeđe, trebamo svima pokazati šta imamo za ponuditi, ali nam za to trebaju stručnjaci u svom poslu. Prvenstveno nam treba više hotela i hostela i kvalificiranih radnika koji će turistima pružati prave informacije", kazao je dekan Ekonomskog fakulteta te dodao kako Sarajevo treba učiniti poznatom turističkom destinacijom i tako privući što veći broj turista.

Kozarić je naglasio kako će na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu u septembru biti otvoren Smjer Marketing i menadžment u turizmu nakon kojeg će studenti moći razumjeti savremeni poslovni kontekst nacionalnog, regionalnog, međunarodnog i globalnog turističkog tržišta, te razumjeti savremene koncepte menadžmenta u turizmu i menadžmenta događaja.

Studenti će također biti osposobljeni da stečena znanja upotrebljavaju za kreiranje optimalne strukture turističko uslužnog vrijednosnog lanca s ciljem da se klijentima isporuči visoko kvalitetan turistički proizvod te organiziraju događaji kao što su konferencije, festivali i druge manifestacije. Na osnovu vještina usvojenih tokom studija bit će osposobljeni kreirati rješenja za problem s kojima se mogu suočiti u razvoju teorije i biznisa u turizmu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kao drugi uvodničar na konferenciji, kazao je da je glavni grad BiH regionalni i svjetski poznat po svojim turističkim atrakcijama i dobrim duhom.

"Upravo to treba staviti u fokus promocije Sarajeva u regionu i svijetu. Grad Sarajevo se kao institucija osjeća odgovorno da svima prikaže lijepu sliku i ponudi najbolje što može. Znamo da trebamo kreirati što bolju atmosferu i ambijent grada. Kada govorimo o Prvom svjetskom ratu, to je definitivno događaj koji je dijelom krenuo iz Sarajeva, odnosno Sarajevski atentat je inicirao sve ostale događaje tokom Prvog svjetskog rata i 1914. godine. Grad Sarajevo je pokrenuo projekt velikog trga na mjestu Sarajevskog atentata,  potom otkupljenja vozila koje se nalazi ispred Muzeja Sarajeva i vraćanje spomenika i kamenih stopa Gavrila Principa na to mjesto", pojasnio je Skaka.

IMG_20180222_094354.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Menadžer projekta NETWORLD i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Almir Peštek danas je također kao uvodničar na konferenciji Prvi svjetski rat - Neispričane priče istaknuo važnost promocije turizma BiH i njenoga glavnoga grada.

"Činjenica je da u Sarajevu imamo sve više turista i tome svjedoče podaci i statistike. Naša zemlja bilježi dva dana prosječno zadržavanje turista, što je relativno kratko. Broj dolazaka je sigurno veći, ali je zato broj noćenja dosta manji. Potrebno je stimulirati turističku profesiju, dati joj vjetar u leđa i otvoriti vrata za razvoj. Riječ je o digitalnoj industriji u koju još uvijek treba ulagati, a BiH je na dobrom putu. Turisti na svako mjesto dolaze da dožive destinaciju, a o Sarajevu postoji mnogo neispričanih priča te smo danas ovdje da ih započnemo", naglasio je prof. dr. Peštek te dodao kako kontinuirano treba osmišljavati inovativne projekte.

IMG_20180222_095346.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, današnja konferencija i projekt NETWORLD se zasniva na predstavljanju kulturno-historijskih znamenitosti.

Nakon konferencije za sve učesnike planirana je razgledna turistička tura vezana za Prvi svjetski rat u Sarajevu. Organizaciju konferencije su podržali Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Konferencija je jedna od aktivnosti u okviru projekta NETWORLD (Networking in Preserving the First World War Multicultural Heritage in the Danube Countries) u kojem učestvuje 14 partnera iz devet zemalja Dunavske regije. Cilj projekta NETWORLD je očuvanje baštine vezane za Prvi svjetski rat i razvoj kulturnog turizma u BiH i drugim zemljama Dunavske regije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije