Komisija o oslikavanju Aladže: Provjerit ćemo radove na restauraciji

S. H.
Komisija o oslikavanju Aladže: Provjerit ćemo radove na restauraciji

Fotografije restauracije unutrašnjosti Aladže džamije u Foči koje su objavljene na društvenim mrežama izazvale su velike reakcije u javnosti.

Oslikavanje Aladža džamije izazvalo reakcije: Nije ni blizu izvornog

O oslikavanju Aladže smo pisali već ranije navodeći kako je vidljivo da se mihrab koji se sada oslikava razlikuje od izvornog mihraba. Naročito je upečatljiva jarka boja i nedostatak ajeta napisanih iznad mihraba. 

Fotografije je na svom Facebook profilu podijelila profesorica Amra Hadžimuhamedović, navodeći kako je restauracija postala groteska.

Povodom radova se oglasila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika koja je 2004. godine donijela Odluku o proglašenju „Mjesta i ostataka graditeljske cjeline Aladža (Hasan Nazirove) džamije u Foči“ nacionalnim spomenikom. Odlukom su propisane mjere zaštite. Implementacija odluka Komisije je obaveza entitetskih vlada i njihovih resornih institucija. U slučaju rehabilitacije Aladža džamije, nadležni su  Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji treba vršiti nadzor, te Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Od 2005. do 2012. godine Komisija je u okviru projekta podržanog iz sredstva Specijalnog fonda američkih ambasadora za naslijeđe Vlade SAD, implementirala projekat zaštite fragmenata Aladža džamije u Foči. U sklopu tog projekta provedene su aktivnosti na nalaženju, identificiranju, snimanju i spašavanju fragmenata Aladža džamije, koji su bili razbacani na više lokacija,  izgradnji nastrešnica za pohranjivanje fragmenata do ugrađivanja u rekonstruirani objekat te ograđivanje nezaštićenog lokaliteta nacionalnog spomenika. Rezultati radova su predati Islamskoj zajednici u BiH", naveli su za Radiosarajevo.ba iz Komisije.

Kako su naveli za Radiosarajevo.ba, Komisija nema zvaničnu informaciju o radovima koji se trenutno vode, a prema informacijama kojima raspolaže, projekat rekonstrukcije finansira i implementira Vakufska direkcija IZ u BiH.

"Komisija će u sklopu svog redovnog mandata izvršiti monitoring Aladža džamije. Prema važećim zakonima konzervatorsko-restauratorske radove mogu izvoditi isključivo stručna lica sa potrebnim iskustvom koje treba biti dokazano kroz referentne radove na istim ili sličnim poslovima. Radovima na sanaciji trebaju prethoditi istražni radovi te elaborat, odnosno projekat rekonstrukcije enterijera za koji je dozvolu izdalo nadležno entitetsko ministarstvo", naveli su iz Komisije.

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zaimović pod čijim se nadzorom vrši restauracija džamije rekao je ranije za naš portal da su upoznati sa reakcijama pojedinih profesora, ali da se nisu željeli upuštati u raspravu.

Zaimović je za Radiosarajevo.ba rekao kako su se konsultirali sa akademskom zajednicom te kako nije tačno da nestručni ljudi rade na restauraciji, kao i da se unutrašnje oslikavanje radi usporedbom materijala iz 16. stoljeća.

Oslikavanje sprovode iskusni konzervatori restauratori koji su svoje obrazovanje u oblasti restauracije stekli u Turskoj, naveli su iz Vakufske direkcije BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije