Koga zvati kada komšija roštilja na balkonu ili baca smeće s prozora

Jasmina Ćebo i Lejla Karović
Koga zvati kada komšija roštilja na balkonu ili baca smeće s prozora
Slika čitatelja / Somuni bačeni u općini Novo Sarajevo
Čitateljica portala Radiosarajevo.ba podijelila je s nama interesantan doživljaj od prije nekoliko sedmica.

Naime, njen komšija je roštiljao na balkonu zgrade, miris roštiljskog mesa joj jako smetao i nazvala je policiju. No umjesto policajaca došli su specijalci. Bili su ljuti kada su vidjeli na kakav vid intervencije su došli, navela je naša čitateljka (ime i prezime poznato redakciji).

U Odlukama o kućnom redu, koje su okačene na zidu svakog haustora, jasno su definisane norme ponašanja stanara. Međutim, naši čitatelji žele znati kada treba zapravo zvati policiju, a kada se obratiti predsjedniku ulaza ili komunalnoj inspekciji.

Nekada otkrijemo šta nam je činiti tek kada iskrsne stvarni problem. Vjerujemo da mnogi pozivaju policiju da interveniše u nekim situacijama koje nisu za taj vid intervencije, stoga smo istražili, tragom upita naših čitatelja i konkretnih situacija, kod Gradske komunalne inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova kome se naši građani trebaju obratiti.

Glavni inspektor Gradske uprave Sarajeva Džemal Krupalija je za Radiosarajevo.ba rekao je da su Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama propisana prava, obaveze, pravila u korištenju stanova, poslovnih prostora, zajedničkih dijelova zgrade i uređaja u zgradama, te pripadajućeg zemljišta oko zgrada na području Grada Sarajeva. Nadzor nad provođenjem odluke vrši gradski komunalni inspektor.

Inspektor Krupalija navodi: „Osim ove Odluke u praksi se inspekcija, po prijavi građana susreće sa problemima koji se rješavaju drugim zakonima i u nadležnosti je drugih inspekcija. Kao npr. dešava se da problem treba preuzeti i rješavati Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u stambenoj oblasti, nadležna općinska Urbanističko-građevinska inspekcija ili Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.“

„Dužan sam napomenuti da je odredbom člana 98. Zakonom o stvarnim pravima Federacije BiH, reguliran na potpuno nov način kućni red i mir, tako da je njegova primjena u isključivoj nadležnosti etažnih vlasnika, tako da se ne mogu pozivati na pojedine odredbe Odluke o kućnom redu“, napominje Krupalija.

Inspektor je odgovarajući na upite naših čitatelja rekao: „Zabranjeno je bacanje hrane, smeća, roštiljanje na balkonima i pranje balkona većom količinom vode. Da bi inspektor poduzeo represivne mjere, tj. izrekao kazne, potrebni su mu materijalni dokazi, što znači da se treba lično uvjeriti u istinitost prijave ili da ima svjedoke ili da ima fotografije.“

„Što se tiče bilo koje vrste građevinskog ili drugog sličnog zahvata na zajedničkim dijelovima zgrade tu inspekcijski nadzor vrši Urbanističko - građevinski inspektor nadležne općine“, napominje inspektor.

Kada je u pitanju buka u stanovima, to je regulirano članom 1. tačka (2) Zakonom o zaštiti od buke, govori inspektor i tu je inspekcijski nadzor na Kantonalnoj uprave za inspekcijske poslove.

„Odredbe ovog Zakona ne odnose se na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili iz susjednog domaćinstva, izuzev ako narušavaju javni red i mir. Ako narušavaju javni red i mir po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, to postaje nadležnost MUP-a“, rekao je Krupalija.

Kazne koje propisuje gradski komunalni inspektor putem prekršajnog naloga – utvrđene su Kaznenim odredbama u pomenutoj Odluci:

-Za pravno lice: 500-750 KM,
-Za odgovorno pravno lice: 50-600 KM,
-Za fizičko lice: 30-500 KM.

Krupalija navodi da ima nepotrebnog pa i lažnog pozivanja inspektora, kao i komičnih situacija, ali nije želio da ih navede jer želi ostati profesionalan.

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo su za Radiosarajevo.ba rekli da na sve pozive građana izlaze, iako se vrlo često zna dešavati da situacija zbog koje su pozvani nije nešto što po nadležnosti oni moraju rješavati.

Naveli su nam da ih redovno zovu da uklone pse iz parkova, zbog imovinsko-pravnih odnosa, tačnije prilikom izgradnje objekata – što uopće nije u nadležnosti policije. Navode i da su ih zvali nedavno da se ukloni komšijski ventilator jer im smeta buka, kao i na komšije s viših spratova u zgradama zbog prostiranja veša, kapanja vode po prozorima, prosipanja mrva i sl.

Dakle, u policiji redovno bilježe pozive i bezrazložna zauzimanja linije Operativnog centra MUP-a za neke stvari koje su u nadležnosti općinske Urbanističko-građevinske inspekciji ili Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U svakom slučaju, Odluka o kućnom redu u Kantonu Sarajevo, prema pravilima, stoji u svakoj zgradi te ne bi bilo loše upoznati se sa njenim sadržajem prije no što dignemo slušalicu i zovemo policiju, kojima se, između ostalog, znaju žaliti i na (ne)rad institucija u BiH. Isto tako, predstavnik stanara bi trebao da vam bude na usluzi kada su ovakve stvari u pitanju jer bi trebao/la posjedovati informacije kome se obratiti u konkretnim situacijama na koje biste se požalili. A kada komšija zaroštilja na balkonu - fotografirajte ga za roštiljem i zovite Gradsku sužbu za inspekcijski nadzor na sljedeće brojeve telefona: 033 407 496, 033 407 495.

 Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije