Ko je istraživao nepoznato arheološko blago kod Bugojna i šta kaže prof. Imamović

4
E. M.
Ko je istraživao nepoznato arheološko blago kod Bugojna i šta kaže prof. Imamović
Facebook / Ilustracija

U blizini srednjovjekovnog bosanskog grada Vesele Straže kod Bugojna, Husein Smajić je prije šest godina sasvim slučajno na svom imanju, na lokalitetu zvanom Crkvina, otkrio temelje srednjovjekovne katoličke crkve.

To je najvjerojatnije bila crkva bosanskoga kraljevskog plemstva.

U crkvi su pronađeni i ljudski kosturi.

Između ostalog, pronađeni je i grob u kojem su otkriveni muški i ženski skelet umotani u pozlaćeno platno sto govori da su pokojnici bili plemićkog dostojanstva. 

Grob kraljice

Odmah se pristupilo arheološkim istraživanjima kako bi se temelji konzervirali te očuvali pronađeni vrijedni predmeti i ljudski skeleti. No, uglavnom je sve to bilo na inicijativu Smajića koji je i finansijski podržao sve to.

Ovaj poduzetnik je pored otkopanih temelja podigao improvizirani drveni zvonik s dva zvona. 

Također, nedaleko od temelja stare crkve, dio svoga imanja poklonio je Vrhbosanskoj nadbiskupiji i odlučio sam izgraditi novu zavjetnu katoličku crkvu koja će biti u vlasništvu župe Bugojno.

Ono što je zanimljivo je da u iskopavanju nisu učestvovali arheolozi iz BiH, već iz Hrvatske.

"Posjetili smo mjesto Vesela Straža kod Bugojna i dom Huseina i Vesne Smajić koji su pronašli staru crkvu u svojoj bašti i koju su otkopali arheolozi iz Zadra, Splita i Dubrovnika uz podršku franjevaca i katoličke crkve. Nažalost arheolozi iz Sarajeva nisu pokazali nikakvu zainteresovanost za ovaj lokalitet čak ni da ga obiđu. Neke pretpostavke govore da je ovdje grob bosanske kraljice Jelene Grube jer je pronađen zlatni plašt u grobu i kosti su datirane  na 1400 godinu.

Tu se nalaze grobovi još 11 osoba. Originalna crkva je Arijanska iz 4.-6. vijeka,a naknadno dograđena iz srednjeg vijeka ili crkva bosanska ili katolička? Jelena Gruba je bila supruga Bosanskog kralja Dabiše koji je vladao od 1391. do 1395. kada je i umro. Naslijedila ga je kraljica Jelena Gruba (jedina žena kraljica u historiji srednjovjekovne Bosne) i  vladala je od 1395. do 1398. kada je svrgava sa prijestolja Stjepan Ostoja polubrat kralja Tvrtka. Nema pouzdanih podataka o smrti Jelene Grube kao i mjestu ukopa", napisao je na Facebooku Emir Medanhodžić koji je posjetio Veselu Stražu.

Kontaktirali smo prof.dr. Envera Imamovića, uglednog bh. historičara i arheologa koji je rekao da su pronađeni ostaci crkve, ali da nema utemeljenih podataka da se tu nalazi i grob kraljice Jelene.

Neinertnost institucija

"I nije tačno da arheolozi iz Sarajeva nisu zainteresirani za ovu lokaciju. Jednostavno, naše zakonodavstvo i u ovome nas spriječava. Svaki arheolog to želi, ali smo spriječeni. Institucije države koje su zadužene za to su spore, inertne, neodlučne. Svi, od zavoda zaštite spomenika kulture na svim razinama do Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH", kazao je prof.dr. Imamović za Radiosarajevo.ba.

Naveo je da je u BiH sasvim normalno da na nekim arheološki i historijski bitnim lokacijama "zateknete neke nepoznate ljude iz Zadra, Splita i ko zna odakle, kako rove po bh. zemlji".

Upozorio je da se nadležni podhitno moraju uključiti ukoliko žele spriječiti zločin nad bh. baštinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije