KCUS poslao saopćenje o povratku Kemala Dizdarevića na posao

Radiosarajevo.ba
KCUS poslao saopćenje o povratku Kemala Dizdarevića na posao
Foto: Dnevni list / Kemal Dizdarević

KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića, do okončanja parničnog postupka koji je u toku. Sud je cijenio da su razlozi donošenja privremenog rješenja izdržavanje maloljetnih članova porodice.

Sud u Sarajevu vratio dr. Kemala Dizdarevića na KCUS

Tim povodom je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio saopćenje za javnost, koje objavljujemo u cjelosti:

"Ljekari kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu. Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao.

KCUS je u prethodnom periodu informisao javnost da je Kemal Dizdarević već ranije dobijao otkaz ugovora o radu kojem su prethodili disciplinski postupci.

U vrijeme generalnog direktora prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića u periodu 2008–2012, izrečene su dvije disciplinske i novčane kazne.

U vrijeme generalnog direktora prof. dr. Damira Aganovića 2012–2014, prof. dr. Kemal Dizdarević je dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine.

U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića je prof. dr. Kemalu Dizdareviću, na uštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21-og kreveta), Upravni odbor KCUS formirao posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobija naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine.

Posljedni otkaz Ugovora o radu prof. Dizdarević dobio je 26. oktobra 2018. godine. Osnov za otkaze ugovora o radu kao i disciplinske postupke su:
- Nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS;
- Povreda medicinske etike;
- Fizički sukobi sa radnim kolegama;
- Rad u privatnoj praksi, ilegalno, bez saglasnosti poslodavca što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH:

U prilog gore navedenom govori činjenica da je prof. dr. Dizdarević od zasnivanja radnog odnosa 1994. godine do danas protiv KCUS vodi 10 tužbi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije