Kavazović: Neka obnova Aladže osnaži želju protjeranih da se vrate

Radiosarajevo.ba
Kavazović: Neka obnova Aladže osnaži želju protjeranih da se vrate
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ceremonija otvaranja Aladža džamije

Reis ul ulema Husein ef. Kavazović je prije govora uručio poklone dr. Mustafi Ceriću, muftijama Hamedu Efendiću i Remzij Pitiću,  amabasdoru Ericu Nelsonu, ministru kulture i direktoru Vakufske direkcije iz Turske, direktoru Vakufkse direkcije u BiH Senaidu Zaimoviću.

"Blagoslovljen je ovaj dan i ovaj skup. S boljim povodom se nismo mogli okupiti. Danas smo sretni i ushićeni i danas se pred nama otvaraju svjetla radosti i sreće. Dans otvaramo Aladžu srce Foče i cijele Istočne Bosne. Predugo smo bili zabrinuti, bez Aladže, predugo je ta mrena bila na našim očima, koja je zatvarala obzorja naše nade i svjetla. Sjetit ćemo se u ovoj prilici, da je Foča do početka Drugog svjetskog rata imala preko 30 džamija, a i tada je Aladža prednjačila svojom ljepotom", kazao je Kavazović i dodao:

"U vremenima zla kada je i ona bila isčezla, nestalo je mnogih njenih džematlija, onih koji su se u njenom okrilju okupljali, s njenim novim dizanjem svjedočimo nadu da će se vremena promjeniti. Neka obnova Aladže osnaži želju protjeranih Fočaka da se vrate i izgrade svoje domove. Neka ih dnašnja slika ohrabri u tome. Drago nam je čuti da imaju i podršku lokalnih vlasti. S uzdizanjem ALadže uzdiže se i Fča ako Bog da".

Njen graditelj je potrošio svoje bogatstvo da izgradi Aladžu, poručio je Kavazović i dodao da je on bio ponosna na na ovaj grad i da mu treba vratiti dio duga.

"Vjerujem da će i mnogi FOčaci širom svijeta vidjeti uzor u ovome i da će vratiti ovom gradu. Ova naša generacija obnovom njegovog legata, vraća makar mali dio haka, ispravlja makar zehru zuluma koji je učinjen. Drago nam je da nism osamo u radosti koju osjećamo, kao što nismo bili ni u tuzi, kada je ova ljepotica srušena. Njeni ostatci su odvezeni na više lokacija i sa svojim džematlijama u masovne grobnice stavljena. Boli nas što nalogodavci nejnog rušenja, nisu adekvatno odgovarali, niti je niko od nas zatražio oprosta.

Mi ne tražimo ništa osim pravde, današnji dan je pokazatelj da dobro pobjeđuje. Nadžvijet će Foča sva neprijateljstva. Zato nas raduje kada čujemo da je daleko više onih koji su žalili za Aladžom. Prošlost se ne može promijeniti ali iz nje moramo učiti, budućsnot se ne može predvidjeti, ona se mora planirati i na tom se planu mora raditi. Naš plan je da živimo ovdje i u miru. Zato je bitno an sve što se dešava gledamo kao na proces ida se uvijek zapitamo na kojom sstrani historije smo mi, jesmo li među onim koji grade ili ruše..."

"Historija je upamtila ime graditelja, upamtit će i ovu generaciju koaj je Foč vratila njen simbol, od goraždanskog muftije, do američkog amasadora, a posebno našeg brata direktora Vakufske direkcije.. Preduga je lista onih koji bi morao spomenuti, ali ćemo se potruditi da se njihov trud na ovom svijetu ne zaboravi. Braćo i sstre, na kraju dozvolite mi da vam se svim zahvalim, naročito našoj braći iz Turske, bez kojih ovaj posao ne bismo priveli kraju. Svim predstavnicima vjerskih zajednica, zvaničnicima država, diplomtskom koru i svima vama, najiskrenije vam se zahvaljujem na spremnosti da na se pridružite u našoj radosti.",

"Pred nama je Ramazan, lakše će nam biti zapostiti kada znamo da je Aladža dignuta ponvo, hvala vam"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije