Kasarna Jajce: Nekadašnja ljepotica danas devastirani spomenik

Jasmina Ćebo
Kasarna Jajce: Nekadašnja ljepotica danas devastirani spomenik
/ Wikimedia
Devastirani objekt bivše kasarne Jajce na Vratniku se ne koristi niti održava skoro 20 godina.

Zidovi se obrušavaju i ovom nacionalnom spomeniku BiH prijeti potpuno propadanje. Objekt je skoro bez krova, iako mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada.

U turističkoj zajednici o obnovi kasarne zasad nemaju informacija.

"Prije par godina su došli zainteresovani investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer im se činila povoljnom lokacijom za izgradnju ekskluzivnog hotela. S obzirom na probleme, jer je Ministarstvo odbrane BiH proglasilo objekat neperspektivnom i neprofitabilnom vojnom imovinom, od rata je kasarna Jajce objekat u koji se ne ulaže ništa, te on svakodnevno propada - čemu smo svjedoci", govori za portal Radiosarajevo.ba  iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Asja Hadžiefendić-Mešić.

Krov je uništen, ogromne grede prijete sa visine na one koji se usude ući u zgradu. Zidovi su ogoljeni, mnogo različitog otpada nalazi se na sve strane.

"Ne možete ući da pogledate unutrašnjost jer vam niko ne može garantovati sigurnost", ističe Asja.

Obzirom da dominira svojom pozicijom i položajem, jedan je od objekata koji zaista privlači poglede šetača kroz Ferhadiju.

"Postojali su brojni upiti turista o kakvom objektu se radi, da li ga mogu posjetiti s obzirom da se iz daljine ne vidi da je ruševan i totalno devastiran", govori Asja.

Postojale su različite inicijative prije par godina, ali više ni njih nema.

"Bila je inicijativa da se Gradska biblioteka smjesti u ovaj objekat. Jako bi značila i arhitektonskoj slici Sarajeva i uopće očuvanju naše kulturno-historijske baštine. Napomenimo da se nalazi na spisku objekata komisije za očuvanje kulturno-historijskih spomenika značajnih za kulturnu baštinu BiH", naglašava naša sugovornica.

Bilo koja vrsta namjene koja bi dovela objekat u funkciju i ostavila estetsku razglednicu, jer je veoma interesantan spolja, jako bi puno značila za Sarajevo.

Naredni period će biti ključan za stogodišnjakinju u starom dijelu Sarajeva, a da li će biti vijesti o rušenju zbog vremena i oštećenja ili one o početku radova, ostaje da se vidi.

Kasarna je sagrađena 1914. godine za potrebe austougarske vojske i imenovana je po princu Eugenu Savojskom, a ime "Jajce kasarna" nosi od 1915. godine kada je preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca.

Kasarna dominira (uz Bijelu tabiju) cijelim gradom, tako da je vizualno nemoguće da je se ne uoči. Objekat se nalazi u ulici Pod bedemom.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije