Kakvi su sigurnost i higijenski uslovi u teretanama i fitness centrima u Sarajevu?

B. Redžić
Kakvi su sigurnost i higijenski uslovi u teretanama i fitness centrima u Sarajevu?
Foto: Pixabay / Vježbanje / Ilustracija

U Sarajevu postoji veliki broj teretana i fitness centara koji su posljednjih nekoliko godina sve posjećeniji. Za posjetioce su važni ispravnost sprava na kojima vježbaju, ali i higijenski uslovi. Portal Radiosarajevo.ba je pitao nadležne institucije kakvi su higijena i sigurnost u teretanama i fitness centrima.

Koliko je pravnih lica, koja se bave ovom vrstom djelatnosti, registrovano u Kantonu Sarajevo je pitanje na koje nismo dobili odgovor od kantonalnog Ministarstva sporta i kulture. Nije ovo jedino pitanje koje je ostalo neodgovoreno.

Ministarstvo, kao ni ministar Mirvad Kurić, nisu odgovorili na naš upit. Tako da smo ostali uskraćeni i za odgovore na sljedeća pitanja: da li pravna lica koja pružaju ove usluge moraju sklopiti ugovor sa korisnicima o pravima i obavezama, da li Ministarstvo ima uvid u sigurnost i higijenske uslove u ovim objektima, ko je odgovoran u slučaju da korisnik pretrpi štetu zbog neispravnosti sprave za vježbanje ili zbog nehigijene, te da li će biti izvršene izmjene i dopune Zakona o sportu kojim će se tretirati ovo područje.

Za razliku od Ministarstva sporta i kulture Kantona Sarajevo, od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove smo dobili odgovore koji se odnose na higijenske uslove u teretanama i fitness centrima.

Za portal Radiosarajevo.ba su obrazložili u koliko je objekata izvršena inspekcija od početka ove godine, šta je bilo predmetom inspekcije i kakvo su stanje zatekli.

"Od početka ove godine je prema podacima Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, izvršeno 12 inspekcijskih nadzora u fitness centrima u Kantonu Sarajevo", istakli su iz ove uprave.

Naglasili su da su kontrolisani sanitarno-higijenski uslovi objekta, ventilacija prostora, provođenje tekuće dezinfekcije i provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije sa posebnim osvrtom na termičku aerosolizaciju, što je, kako su objasnili, poseban metod dezinfekcije zraka i ventilacionih sistema.

Ukazali su i na sljedeće:

"Kontrolisane su i sanitarne knjižice zaposlenika koji prodaju ili uslužuju dodatke prehrani i dijetetske proizvode, a izvršen je i nadzor nad dodacima prehrani (suplementi) u smislu njihove zdravstvene ispravnosti. Za utvrđene nepravilnosti izdata su tri rješenja o otklanjanju nedostataka sa određenim rokom za izvršenje, dok je jednom subjektu izdat prekršajni nalog radi stavljanja u promet proizvoda proteklog roka upotrebe (dodatak prehrani). Kontrolnim nadzorima izdatih rješenja utvrđeno je da su subjekti nadzora u potpunosti postupili po naloženim mjerama."

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je kao važnim izdvojila to da od početka 2019. godine nije bilo prijava građana koje se odnose na higijenske uslove u fitness centrima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije