Kakva je procedura uspostave državne vlasti i ko će biti novi ministri?

E.H. - O.K.
Kakva je procedura uspostave državne vlasti i ko će biti novi ministri?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nakon više od godinu od općih izbora izabralo je Zorana Tegeltiju na mjesto mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Ovim činom zvanično je otkočen proces formiranja državne vlasti.

Podsjećamo, Tegeltija je već prošao provjere Centralne izborne komisije BiH (CIK), odnosno SIPA-e, a preostaje mu još da bude potvrđen u oba doma Parlamenta BiH.

Zoran Tegeltija - undefined

Foto: ATV: Zoran Tegeltija

Što se tiče Predstavničkog doma, Tegeltija ne bi trebao imati većih problema pri imenovanju, jer može računati na ukupno 26 glasova iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) koja ima devet glasova, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji imaju po pet, Demokratska fronta (DF) koji ima tri mandata, te dva glasa Saveza za bolju budućnost (SBB) i po jedan glas Socijalistička partija RS (SP) i Demokratski narodni savez (DNS) koji su već u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om.

U pitanje bi samo moglo doći glasanje u klubu SBB-a zbog ranijih najava Damira Arnauta da neće podržati koaliranje svoje stranke sa SDA.

Nadalje, u Domu naroda BiH Tegeltija bi također trebao proći bez većih problema ili prepreka.

Postignut dogovor: Zoran Tegeltija predložen za mandatara Vijeća ministara

U zavisnosti kada Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine počet će da teče rok od 35 dana do kada tom domu na potvrđivanje trebaju biti dostavljena imena novih ministara i njihovih zamjenika.

To znači da ni u najboljem slučaju novo Vijeće ministara BiH u punom sastavu moglo biti potvrđeno do kraja decembra.

Što se tiče koalicionih partnera, svakom će pripasti po tri ministarstva. SDA polaže pravo na Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane. SNSD-u bi trebalo pripasti Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. HDZ-u BiH trebalo bi pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

U javnosti u više navrata pojavljivala su se i određena imena novih ministara. Pa tako nezvanično poziciju ministrice vanjskih poslova BiH mogla bi zauzeti Bisera Turković.

Podsjetimo, Bisera Turković je iskusna bh. diplomatkinja, bila je ambasadorica naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama te diplomata u Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, stalnoj misiji BiH pri Uredu Ujedinjenih naroda i Misiji OSCE-a u Beču. Trenutno obnaša dužnost ambasadorice BiH u Kataru.

Ministarstvo sigurnosti prema dogovoru s SDA pripalo je SBB-u, a nije isključeno da bi to mogao ponovo biti Fahrudin Radončić koji je delegat u Domu naroda PS BiH, ali u posljednje vrijeme se sve više spominje ime Ismira Juske koji trenutno obnaša funkciju ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a u prethodno obnašao je i funkciju državnog ministra komunikacija i prometa.

Kada je riječ o ministru odbrane koje je pripalo koalicijskim sporazumom sa SDA pripalo Demokratskoj fronti, u javnosti se najčešće spominje ime Sifeta Podžića.

HDZ BiH je dobio tri ministarstva i to finansije, ministarstvo pravde i civilne poslove. Za sada je najvjerovatnije da će ministar pravde ostati Josip Grubeša iako se spominjalo i ime Bariše Čolaka koji je delegat u Domu naroda PS BiH. Sasvim je moguće da će mjesto ministra finansija nastaviti obnašati Vjekoslav Bevanda. Zasad u javnosti se nije spominjalo potencijalno ime ministra civilnih poslova.

SNSD je dobio mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tu funkciju će obnašati Zoran Tegeltija inače bivši ministar finansija u Vladi RS-a.

Ta stranka je dobila i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, a iz reda ostalih SNSD će delegirati i kandidata za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Istodobno, Milorad Dodik najvjerovatnije će dvije od tri funkcije dati partnerima iz DNS-a i SP-a, ali i moguće stranke Dragana Čavića.

Strankama za raspodjelu bit će i pozicije 10 zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH s obzirom da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo odbrane BiH dva. Zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH prema zakonskim odredbama mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

Inače, Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH danas (srijeda) će u 14 sati održati sjednicu radi pripreme izbora novog Vijeća ministara s predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom na čelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije