Kako su biznismeni iz Michigana ojačali poduzetnički duh bosanskih studenata

K. S.
Kako su biznismeni iz Michigana ojačali poduzetnički duh bosanskih studenata
Foto: WWMT / Elmin Ahmetović u SAD-u

Studenti iz Bosne i Hercegovine nekoliko sedmica su boravili u gradu Kalamazoo u američkoj saveznoj državi Michigan gdje su učili od profesionalaca vještine iz oblasti računovodstva, ekonomije itd. Oni se nadaju da će uspjeti pronaći dobar posao u Bosni nakon povratka i stečenih znanja i vještina.

Fondacija Jericho iz Kalamazooa osigurala je stipendije studentima, a ova fondacija još od 2000. godine pomaže mladim liderima u BiH, piše portal WWMT.

Dženeta Ohran rekla je da je saznala za Fondadiju Jericho dok je tražila potencijalne stipendije u Bosni. Rekla je da nije mogla vjerovati kakve mogućnosti Fondacija Jericho daje studentima.

“Nikada nisam vjerovala da neko na drugoj strani svijeta je spreman da vjeruje u mene i da mi pomogne”, navela je Ohran, studentkinja treće godine ekonomskog fakulteta.

Ohran namjerava postati knjigovođa.

Sestra Elmina Ahmetovića dobila je stipendiju kroz Fondaciju Jericho i bila je oduševljena kada je i Elmin dobio također.

“Iskreno plakala sam, a plakala je i moja majka”, rekla je Ahmetović

Fondacija Jericho povezala je studente sa dvije firme kako bi im pomogla u razvijanju vještina u oblasti ekonomije.

Elmin Ahmetović radi sa profesionalcima u bolnici za životinje u mjestu Portage.

On kaže da je mogao od doktora naučiti i steći iskustvo koje inače ne bi mogao dobiti u Bosni.

Sve što učim ovdje, najvjerovatnije ću moći primjeniti nazad u Bosni”, navodi Elmin.

Doktorica Evelyn Bartlett radila je sa Elminom ovog ljeta. Bartlett kaže da je zamolila studente da volontiraju i da niko nije oklijevao.

“Teško je ovdje dobiti posao, tako da nastojimo pomoći studentima kako god možemo”, dodaje doktorica Bartlett.

Prema podacima koji su navedeni na internet stranici Fondacije Jericho, 100-posto njenih studenata dobije posao u periodu do godinu dana nakon diplomiranja u zemljama gdje je nezaposlenost veća od 50 posto.

Firma Seber Tans, PLC iz mjesta Kalamazoo bavi se poslovima knjigovodstva i revizije. Dženeta Ohran radila je s njima ovoga ljeta i kaže da je uživala na poslu.

“Ona je dobila nove perspektive na stvarima koje su nama svakodnevnica i koje olako shvatamo”, izjavio je direktor firme Benjamin Walker.

Nakon šest sedmica, ta nova perspektiva ostavila je dugotrajnu impresiju na Bartlett i na Walkera. Oboje su kazali da dok su podučavali Dženetu i Elmina, oboje studenata su i njih naučili nekim stvarima.

“Svi mi činimo ovaj svijet. Nije važno odakle ste i da li govorite drugačijim jezikom. Stvarno je pozitivno i ne bi trebalo nikoga plašiti da se ljudi iz različitih zemalja druže i upoznavaju”, rekla je doktorica Evelyn Bartlett.

Ukupno sedam studenata iz Bosne i Hercegovine boravilo je u SAD-u u mjestima Kalamazoo, Grand Rapids i Holland.

Njihov povratak u BiH planiran je za početak septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije