Kako smo postali taoci Milorada Dodika

Radiosarajevo.ba
Kako smo postali taoci Milorada Dodika
Foto: Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba izdvaja ljude i događaje o kojima se pričalo u proteklih sedam dana

Aktivacija MAP-a i nastavak integracija naše zemlje, uprkos svim blokadama, borba za udisaj, nova politička prepucavanja i čarolija dvine Amire Medunjanin obilježili su sedmicu za nama.

Radiosarajevo.ba izdvaja ljude i događaje o kojima se pričalo u proteklih sedam dana.

Piše: Faruk Vele

KAKO JE PAO MIT O SLUČAJU „KOMŠIĆ“  – Subotu je obilježila svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu. Održana je u subotu u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu.

Na svečanosti su rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, te prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali 5.246 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Među ovogodišnjim diplomantima UNSA je i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH i napadač Rome, koji je prisutne pozdravio preko video linka, što je izazvalo oduševljenje u “Zetri“.

Omladino, čestitamo: Bosna i Hercegovina je dobila 5.246 akademskih građana

Rat na ulicama Pariza! Nastavljene su demonstracije "žutih prsluka", protest zbog uvođenja poreza na gorivo i sa zahtjevom za ostavku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.  Došlo je i do sukoba s policijom...

Rat u Parizu: Francuzi još jednom na ulicama zbog skupog goriva, sukobi s policijom

Nekadašnji američki predsednik George H. W. Bush preminuo je u 95. godini, saopćio je njegov sin George Bush mlađi.

Preminuo bivši američki predsjednik George Bush stariji

Nakon što je u četvrtak u Sarajevu promovirala knjigu "Huzur", Martina Mlinarević, bh. književnica je na svojoj Facebook stranici objavila komentar s jednog hercegovačkog portala koji ledi krv u žilama. Radiosarajevo.ba je pisao o tome.

Užasne prijetnje Martini Mlinarević: Zaslužuješ batine, ali Bog već radi s tobom

Analizirali smo zašto Tužilaštvo BiH ne reagira na o osnivanje Savjeta za zaštitu ustavnog poretka u RS-u, što je drugo ime za paralelnu obavještajnu službu u zemlji. BiH je valjda jedina država koja plaća one koji ne štite, a trebali bi.

Zašto Tužilaštvo ne reagira na osnivanje paralelne obavještajne službe u RS?

Tužilaštvo BiH će, s druge strame, slučaj prijetnje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, najvjerovatnije, okarakterisati kao teroristički akt. To je Nezavinsim novinama otkrio izvor iz Tužilaštva BiH koji je dodao da su već primili predmet.

Tužilaštvo će slučaj voditi kao terorizam: Ko je "Ibro" koji je prijetio Dodiku

Srušen je i mit o slučaju „Komšić“. Analize zvaničnih izbornih rezultata su pokazale da su HDZ BiH i Dragana Čović u 12 izbornih jedinica imali maksimalno do 35 posto podrške, odnosno da je, praktično, u ukupnom iznosu 70 posto Hrvata moglo, a nije glasalo, za jedinog legitimnog „lidera svih Hrvata“.

Pao mit o slučaju „Komšić“: 70 posto Hrvata nije htjelo glasati za Čovića i HDZ

Inače, subota u Sarajevu bila je izuzetno burna sudeći po izvještaju koji je stigao od sarajevske policije. Opljačkana su dva supermarketa, izvršeno razbojništvo nad Sarajkom, a uhapšena su i dva kradljivca automobila.

Subota u Sarajevu: Pljačke, razbojništva, hapšenja kradljivaca automobila...

Gost Radiosarajevo.ba bio je ambasador Italije u našoj zemlji Nicola Minasi.

Ambasador Italije Nicola Minasi: Svi ste pozvani na Diplomatski bazar

Kardinal Vinko Puljić dao je intervju za bh. izdanje zargebačkog „Večernjaka“. Tvrdi da mu je jedan strani diplomata navodno rekao da će se „ili iseliti ili asimilirati“. Nije otkrio o kome je riječ...

Naravno, kardinal ima pravo na svoj stav, ali teško se oteti utisku da se nadbiskup vrhbosanski dopustio uvući i „vrzino kolo“ onih politika koje su ga zbog njegove odanosti ideji BiH i tokom rata žestoko kritizirale na sastancima na Pantovčaku, čemu svjedoče i Tuđmanovi stenogrami o podjeli Bosne. Tužno.

Kardinal Puljić: Jedan ambasador mi je rekao "ili ćete se seliti ili asimilirati"

BORBA ZA ZRAK - U subotu navečer i nedjelju zabilježena su ekstremno visoka zagađenja zraka u Sarajevu. Sarajevo je u nedjelju, sa 304 AQI (indeks kvalitete zraka), u 16.00 sati bio najzagađeniji grad u svijetu, objavila je Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 201 do 300 može izazvati ozbiljnije zdravstvene učinke, navodi se u upozorenju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sazvao je vanredni kolegij, a Vlada KS izdala saopćenje u kojem upozorava građane da ograniče kretanje.

Kritična zagađenost zraka, Podić: Moguće da će ovo biti najteža zima do sada

Subota večer u Sarajevu: Zagađenost zraka na kritičnom nivou

Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo sinoć: Magična noć iznad Grada u smogu

Popis stanovništva iz 2013. godine okvalificiran je kao neprikladan i nekvalificiran za izborni proces u BiH iz razloga što nije proveden u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, tačnije Aneksom 7, te suprotno primatu međunarodnog prava, kazao je direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić.

Kremić: Popis stanovništva iz 2013. godine je neprikladan za izborni proces

Izbori unutar Islamske zajednice u BiH počinju 7. decembra. Izbori za članove Sabora IZ u Hrvatskoj već su održani.  U Sabor IZ Hrvatske ušao je, među ostalima, i bivši reprezentativac i kapiten „Zmajeva“ Emir Spahić. Vijest Radiosarajevo.ba prenijeli su brojni mediji.

Bivši kapiten Zmajeva Emir Spahić ulazi u Sabor Islamske zajednice

VAŽNE VIJESTI ZA BiH - BiH ima MAP!  NATO će odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu što praktično znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo za našu državu.

Govoreći na pres-konferenciji kojom je najavio sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu. Izazvalo je to pozitivne reakcije u BiH.

Pendeš za Radiosarajevo.ba: Danas smo dobili dobre vijesti, ali...

Skratit će to, nadati se, manevarski prostor i onima koji su protiv međunarodnih integracija i jačanja naše države.

NATO otvoren za BiH, smanjen prostor za Dodika

Razgovori predstavnika SDA i bh. bloka predvođenog SDP-om i DF-om, završio je bez rezultata. Lider SDA Bakir Izetbegović je istaknuo da na nivou BiH vlast trebaju činiti pobjedničke stranke.

Sastanak SDA i Bh. bloka: Dogovor o koaliciji nije postignut

Mostarka Irma Baralija izjavila je u Mostaru kako je tužila državu Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strausbourgu zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru

Građani Sarajevo i dalje su se borili za udisaj više...

Trujemo se i večeras: Upaljeni crveni alarmi, ne izlazite iz kuća

U protestima u Francuskoj protiv poskupljenja goriva oštećen i Slavoluk pobjede, a šteta se procjenjuje na oko tri miliona maraka.

Protesti: Teško oštećen Slavoluk pobjede u Parizu, šteta milionska

U Sarajevu je izvedena spektakularna policijska akcija u kojoj su uhapšene osobe koje se sumnjiče da su od vlasnika jedne firme iznudili 100.000 KM!  

Policijska akcija u Sarajevu: Uhapšena trojica, od vlasnika firme iznudili 100.000 KM

Priča o Huelyi Rizvić i sestri Benedikti Boškić iz Novog Travnika mnogima je razgalila srca i vratila vjeru u bolje sutra.

Kako su Huelya i Benedikta ujedinile srednju Bosnu

MASAKR U ŽIVINICAMA  - Dvije osobe su ubijene u popodnevnim satima u mjestu Gornje Živinice, zaseok Gornji Petrovići. Stradali su Ilija Antunović (55) i Mara Tadić (72), a za ubistvo je osumnjičen Ivica Antunović (45), koji je uhapšen nakon kraćeg skrivanja.  Kako je javila FTV, riječ je o psihički nestabilnoj osobi koja je nedavno napusila psihijatrijsku kliniku.

Objavljeni detalji zločina u Živinicama: Poznati identiteti ubice i žrtava

Svirepo ubistvo u Živinicama: Ubijene dvije osobe, počinilac uhapšen

Edin Forto iz Naše stranke bit će mandatar za sastav Vlade u Kantonu Sarajevo.

Istog, dana predstavnici šest političkih stranaka (Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo potpisali su usaglašene principe i mjere djelovanja u Kantonu Sarajevo. Dogovoreno je 29 mjera za bolji život Sarajlija...

Sarajevska šestorka usaglasila principe rada: 29 mjera za bolji život Sarajlija

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je ukidanje poreza na gorivo, nakon što je ova odluka izazvala masovne i nasilne demonstracije širom Francuske. Veliki je to uspjeh protesta „žutih prsluka“ koji su natjerali vlasti da korigiraju svoju odluku.

Nakon protesta premijer najavio ukidanje poreza na gorivo

Poslije desetogodišnje dominacije Mesija i Ronalda, Luka Modrić je osvojio Zlatnu loptu, najprestižniju nagradu u svjetskom nogometu koju tradicionalno dodjeljuje France Football. 

Ronaldo je osvojio drugo mjesto sa čak 277 bodova zaostatka za Modrićem. Modrić je dobio 753, a Ronaldo 476 bodova.

Modrić sa Zlatnom loptom: Evo kako su glasali novinari iz regiona

Zoran Rajović za Radiosarajevo.ba: Moje prijateljstvo s Lukom Modrićem

BIH NA PUTU KA NATO-u  Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo NATO-a za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP). Odlučeno je to u srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza. Bila je to izuzetno važna vijest za BiH!

NATO: BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

BiH će dobiti podršku iz NATO-a.

Stoltenberg: Pomoći ćemo BiH u reformama

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, potvrdio je za Radiosarajevo.ba advokat Mirsad Crnovršanin.

Bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH pripadnici SIPA-e uhapsili su u njegovom stanu u Alipašinoj ulici, prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Stigle informacije iz Tužilaštva: Zašto je uhapšen general Ramiz Dreković

Uslijedile su brojne reakcije.

Reakcije na hapšenje generala Drekovića: Šta kažu Divjak, Karavelić, Polutak...

Džaferović o NATO-u, Dodiku i zastavi, generalu Drekoviću...

Milorad Dodik nastavio je svoj performans u Sarajevu.  U srijedu je napustio  sastanak koji je sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem trebao održati s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, i to zbog činjenice da tamo nije bilo zastave entiteta RS.

Skandal: Dodik zbog zastave napustio sastanak sa ambasadorima PIC-a?

Milorad Dodik ipak na sastanku sa Palmerom i Cormack

Analizirali smo pozadinu i Dodikovih zahtjeva unutar sigurnosnog sektora.

„Više je BiH ugrožena od Dodika, nego Dodik u Sarajevu“

Banjalučani su se po 255. put okupili na glavnom Gradskom trgu kako bi pružili podršku porodici ubijenog mladića Davida Dragičevića u višemjesečnoj borbi za istinu i pravdu. Dragučević je uputio poruku Miloradu Dodiku.

Dragičević poručio Dodiku: Objavit ću sliku tvoje kćerke, a ti znaš...

Neka ples počne. Tim je riječima počela jedna od najznačajnijih bitaka za Sarajevo, a održana je 5. 12. 1992. Riječ je o godišnjici oslobađanja šireg rejona brda Žuč. Heroj bitke Slaviša Šućur razgovarao je za Radiosarajevo.ba.

Neka ples počne: Legendarni tenkista o jednoj od najvažnijih bitaka za Sarajevo

Donijeli smo divne detalje sa generalne probe uoči spektakla Amire Medunjanin u Zetri.

Spektakl Amire Medunjanin: Pogledajte čaroliju sa generalne probe

AMIRINA ČAROLIJA - Trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini uputili su otvoreno pismo visokoj povjerenici Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU vezano za „uplitanje Hrvatske u političke procese u BiH“. Snažno su demaskirali politiku 28. članice EU prema BiH.

Bivši visoki predstavnici: Zabrinuti smo što se Hrvatska miješa u politiku BiH

Borjana Krišto (HDZ) izabrana je za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Zamjenici su Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, i Nebojša Radmanović (SNSD), bivši član Predsjendištva BiH. Na zasjedanju se mogla naslutiti i nova većina u Parlamentu BiH, a koju zasad čine SDA, HDZ i SNSD.

Parlament BiH: Krišto predsjedavajuća, Zvizdić i Radmanović zamjenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović najavili su „sjeću“ kadrova u diplomatskim misijama BiH, kada je u pitanju srpska kvota. Najmanje 16 diplomata bit će ekspresno uklonjeno s pozicija.

Dodik i Cvijanović smijenit će srpske ambasadore u misijama BiH u svijetu

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH dao je intervju za Radiosarajevo.ba, a u povodu zelenog svjetla NATO-a za aktivaciju  Akcionog plana za članstvo (MAP), što je veliki događaj za BiH i Oružane snage naše zemlje.

General Mašović: Ne postoji mogućnost blokade ulaska BiH u NATO

O MAP-u i mapama pisao je naš odlični Zija Dizdarević.

Mape i MAP: Velikosrpstvo u obruču

Regionalni koordinator i savjetnik za borbu protiv terorizma EU Filip De Ceuninck dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je negirao podvale iz regiona o BiH kao bazi ISIL-a.

Centralni spomenik – nišan na bošnjačkom mezarju Stražište u Višegradu, posvećen više od 3.000 Bošnjaka koji su tokom agresije ubijeni u ovom mjestu, danas je  ponovo oskrnavljen.

Spomenik, s kojim se lokalne vlasti ne mire, naprije je gađan jajima, a potom je riječ „genocid“ znakovito prefarbana, i to crvenom bojom koja podsjeća na krv!

Oskrnavljen nišan u Višegradu: Crvenom bojom prefarbali riječ genocid

Žestoke rasprave izazvalo je gostovanje strip crtača i karakaturiste Filipa Andronika na TV SA. Nakon što se vodstvo TVSA ponovo izvinjavalo javnosti, ovaj put zbog gostovanja Andronika, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije je osudio kršenje prava na slobodu izražavanje i zavođenje cenzure na Kantonalnoj javnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), koje je uslijedilo nakon što su u emisiji „Dobre vibracije“ objavljene karikature.

BH novinari: Ovo je nedopustivo, MUP mora istražiti prijetnje Filipu Androniku

Amira Medunjanin uz očaravajuću pratnju gudačkog orkestra Trondheim Solistene i svojih stalnih muzičkih prijatelja, pokazala je još jednom zašto je vladarica bh. muzičke scene.

Koncert u sarajevskoj Zetri po svemu je dostigao svjetske standarde, a najzaslužnija za to je upravo Amira, profesionalka par exelence, ali i umjetnica s dubokim senzibilitetom.

Amira Medunjanin nam je ukrala srce: Čarolija se vratila kući

Radiosarajevo.ba je bio ponosni sponzor koncerta za pamćenje!

TRAGEDIJA U NOVOM TRAVNIKU – Stravična saobraćajna nesreća dogodila se u petak oko 20.35 sati u Novom Travniku kada je 34-godišnji Nermin Rustempašić iz Bugojna, nastanjen u Novom Travniku automobilom Opel Astra udario pet osoba, od kojih četvero djece. Dvije osobe su smrtno stradale.

U nesreći je stradala jedna ženska osoba i njena maloljetna kćerka, dok je teško povrijeđeno još troje djece.

Monstrum za volanom je, po svemu sudeći, bio pijan, što ovu strašnu priču čiji dodatno strašnijom. Tim prije jer je Rustempašić od ranije bio poznat policiji!

Novi Travnik: Smrtno stradale majka i kćerka, troje djece teško povrijeđeno

Automobil u Novom Travniku udario pet osoba, dvije smrtno stradale

Delegati Hrišćansko-demokratske unije izabrali su Annegret Kramp-Karrenbauer za nasljednicu Angele Merkel. Umjerena političarka bliska kancelarki ima sve šanse da je nasljedi i na čelu Vlade.

Kako je Annegret Kramp-Karrenbauer preuzela vrh od Angele Merkel

U akciji Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšen je Darko Marčetić, zaposlen kao inspektor SIPA-e u Banja Luci.

On je osumnjičen da je djelujući u dogovoru sa osobama koje su izvršile ilegalan uvoz sportskih medikamenata i određene količine opojne droge marihuana, zlouporabio svoj službeni položaj i od osumnjičenih iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zaštiti od kaznenog procesuiranja.

Agenti SIPA-e uhapsili inspektora SIPA-e zbog zloupotrebe položaja

Ambasada SAD oglasila se za Radiosarajevo.ba o tvrdnjama da jedna ćevabdžinica utiče na mjerenja zagađenja zraka.

Ambasada SAD o tvrdnji da ćevabdžinica utiče na mjerenja zagađenja zraka

Portal Frontal.ba našalio se savjetujući  Dodika kako da unese  zastavu RS u Predsjedništvo BiH.

Top pet savjeta Dodiku kako će unijeti zastavu, a da ne krši Ustav BiH

Analizirali smo i šta donose izbori unutar Islamske zajednice u BiH, te ko su kandidati za novog reisu-l-ulemu.

Šta donose izbori u Islamskoj zajednici u BiH?

Ko će biti kandidati za budućeg reisu-l-ulemu?

 

 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije