Kako se unuka Alije Izetbegovića sastala sa Ekremom Imamogluom

Radiosarajevo.ba
Kako se unuka Alije Izetbegovića sastala sa Ekremom Imamogluom
Foto: Twitter / Imamoglu na mezaru i u Muzeju

Dok traju sporenja u bosanskohercegovačkoj javnosti da li se prilikom posjete gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua dogodio diplomatski skandal i postavljaju pitanja zašto gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka nije primio kolegu iz jednog od najvećih evropskih gradova, ostala je gotovo neprimijećena jedna zanimljiva činjenica. 

Posebno s obzirom na razloge koji se dovode u vezu sa eskiviranjem susreta sa Imamogluom.  

Naime, ikako je činjenica da (bez obzira na okolnosti) do susreta gradonačelnika dva "pobratimska grada" nije bilo, Imamoglua je u Muzeju "Alija Izetbegović" primila unuka prvog predsjednika samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica ovog muzeja. 

Ovu činjenicu, očito ne slučajno, posebno je naglasio i sam Imamoglu objavom na Twitteru, kao što je očito da Berberović-Dizdarević nije izbjegla susret sa visokim zvaničnikom iz prijateljske Turske. 

"Posjetili smo mezar predsjednika Alije Izetbegovića u Bosni i Hercegovini. Proučili smo dove onima koji su stadali u genocidu. S Nađom Berberović obišli smo Muzej koji nosi ime njenog djeda. U tim teškim vremenima bio je svjetlost svome narodu. Da mu duša smiraj nađe. Boga molim da se ovakvo zlo više nikada i nikome ne desi", napisao je Imamoglu.

Ovim činom, uz susrete sa zvaničnicima Kantona Sarajevo, načelnikom Starog Grada Ibrahimom Hadžibajrićem i privrednicima, glavni grad BiH je, ipak, na dostojanstven način dočekao jednu od poznatijih ličnosti turske, pa i svjetske politike u ovoj godini.  

Nađa Berberović-Dizdarević nalazi se na čelu institucije koja nastoji sačuvati i promovirati njegov lik i djelo – Muzej “Alija Izetbegović”. 

U Muzeju “Alija Izetbegović” je zaposlena od 2014. god kao naučno-istraživački radnik, a od decembra ove godine je imenovana u Direktoricu Muzeja

Unuka Alije Izetbegovića: Djeda i danas upoznajem kroz njegove knjige

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, nalazi se na čelu institucije koja nastoji sačuvati i promovirati njegov lik i djelo - Muzej "Alija Izetbegović". U Muzeju "Alija Izetbegović" je zaposlena od 2014. god kao naučno-istraživački radnik, a od decembra ove godine je imenovana u Direktoricu Muzeja, ispričala je u razgovoru za Radiosarajevo.ba .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije