Kako je pjesma ujedinila djecu Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna...

F. V.
Kako je pjesma ujedinila djecu Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna...
Foto: Privatni album / Kako je pjesma ujedinila djecu Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna...

Fenomen talent showa i raznih nadmetanja u pjevanju grupa prosvjetnih i kulturnih radnika, aktivisti iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja uspjeli su pretvoriti u lijepu priču čiji je osnovni cilj okupljati djecu i poticati ih na druženje i dobro.

Lijep primjer

Primjer je ovo vrijedan isticanja u vremenima u kojima su prijetnje, oštra retorika, ofucane ideologije, stari sukobi jedino što, manje-više, političari ove zemlje mogu i umiju ponuditi umornoj javnosti. Dok sve više roditelja i djece zauvijek odlazi.

Tako se na području Općine Gornji Vakuf- Uskoplje već treću godinu zaredom održava Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Djeca znaju pjevati“.

U okviru manifestacije koja će i u prvim sedmicama 2019. godine otvoriti vrata, talentirani učenici osnovnih škola s područja općina Gornji Vakuf- Uskoplje, Prozor-Rama i Bugojno takmičit će u dvije kategorije – narodna i zabavna muzika. 

Predviđeno vrijeme trajanja festivala je četiri, odnosno šest sedmica tokom januara i februara, nakon čega će biti poznati i oni najbolji.

Nositelj ove aktivnosti je Centar za obrazovanje, sport i kulturu, na čelu sa Nerminom Gudić, dok koordinator Festivala Emir Sinan, koji već godinama uspješno radi s djecom.

Kako nam kažu, Festival „Djeca znaju pjevati“ ima svoju inovativnu vrijednost u smislu uključivanja svih učenika osnovnih škola iz gore navedenih općina, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, uključujući, što je posebno pohvalno, i djecu iz romske zajednice.

Također, s ponosom naglašavaju da su stvorili uvjete za učešće i djece s poteškočama u razvoju, kako bi i oni imali šansu pokazati svoje talente.

„Festival ima višestruke koristi za djecu. Sadržaj Festivala fokusiran je na dječje muzičko stvaralaštvo. Koncept projekta ima za cilj festivalske elemente takmičenja djece u pjevanju. Pored toga, plan projekta je realizacija četiri takmičarske večeri, a peta takmičarska večer planira se kao koncertna aktivnost uz promociju finalista iz kategorije zabavne i narodne muzike“, ističe Emir Sinan.

Posebna vrijednost ovog festivala ogleda se u  tome što su članovi organizacije većinom učenici osnovnih i srednjih škola. Koncept festivalskih aktivnosti zasnovan je na ideji tri parametra glasanja, i to: glasovi žirija, glasovi publike i Facebook glasovi.

Festival „Djeca znaju pjevati“ već godinama donosi pozitivna iskustva u smislu okupljanja djece, roditelja i šire lokalne zajednice oko plemenite namjere.

Snažnu podršku u ovim aktivnostima im daju javne ustanove i privredni subjekti s područja tri navedene općine. I sve to bez svjetala kamera i „visoke politike“. 

„Festival ima inkluzivni karakter, jer u direktnu realizaciju uključuje svu djecu, bez obzira na porijeklo i status. Projekat sam po sebi nosi inovativnu vrijednost. Ne postoje iste ili slične aktivnosti u gore navedenim općinama. Također, nije nam poznato da postoje slični festivali na kantonalnom nivou“, naglasio je Sinan.

Nastupa 25 učesnika

Ovogodišnji festival okupit će 25 učesnika u dvije kategorije, te su za njih osigurane vrijedne nagrade. U festivalske aktivnosti bit će uključeni i profesori muzičke kulture, vokalni solisti, a ono što se ističe kao posebna vrijednost festivala jeste da će ugostiti dosadašnje pobjednike ovog festivala.

„Iskreno se nadamo da ćemo izlaznim elementima ovog festivala dobiti veću medijsku pažnju, te da će isti iduće godine poprimiti šire razmjere“, poručuju nam na kraju iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije