Kako je Mladić darovao Holanđane: Zahvaljujem se na pomoći u operaciji!

Radiosarajevo.ba
Kako je Mladić darovao Holanđane: Zahvaljujem se na pomoći u operaciji!
Foto: YouTube / Ratko Mladić i Thom Karremans

Nakon što je Vrhovni sud Kraljevine Holandije u petak potvrdio presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelomično odgovorna za smrt 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, žrtve, ogorčene najnovijom odlukom pravosuđa zemlje koja bitno doprinijela najvećoj tragediji u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, sjećaju se sramne uloge holandskih vojnika tokom genocida u "zaštićenoj enklavi" Ujedinjenih nacija (UN).

Piše: Faruk Vele

Srebrenička udruženja su tužila Holandiju jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u Srebrenici.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

No, kako je Vrhovni sud odlučio, država Holandija je kriva za odgovornost u omjeru od 10 posto, a u kontekstu procjene vjerovatnoće da bi zarobljeni muškarci preživjeli da su ih holandski vojnici zadržali u bazi.

Holanđani ne samo da nisu zaštitili nevine Srebreničane i da su ih praktično direktno predavali u ruke dželata Ratka Mladića, iako su znali da će biti ubijeni, oni su se prilikom odlaska iz Srebrenice, srdačno pozdravljali sa osuđenim ratnim zločincem i njegovim vojnicima.

Ratko Mladić i Thom Karremans - undefined

Foto: You Tube: Ratko Mladić i Thom Karremans

Za to vrijeme trajao je lov Mladićevih krvnika na srebreničke Bošnjake, te masovne egzekucije na stotine i hiljade ljudi.

Tahirović: Nastavit ćemo postupak protiv Holandije pred sudom u Strazburu

Publicista i istraživač genocida Avdo Huseinović u svom poznatom dokumentarnu filmu "Daleko je Tuzla" donosi snimak na kojem se vidi kako Mladić 21. jula 1995. godine srdačno ispraća zapovjednika UN-ovih snaga u Srebrenici besramnog Thoma Karremansa i njegove vojnike.

Štaviše, oni na odlasku s Mladićem ispijaju rakiju!

Ratko Mladić i Thom Karremans - undefined

Foto: YouTube: Ratko Mladić i Thom Karremans

"Pozdravite vaše u Holandiji i hvala vam, sve najbolje... Ovo je za vas i vašu
suprugu. Hvala lijepo", govori Mladić dok Karremansu uručuje poklon.

Nasmijani Karremans kretenski u više navrata pita Mladića je li poklon za
njegovu suprugu?!

Mladić je nedvosmisleno uputio riječi zahvale Holanđanima:

"Gospodine komandante, želim vam sretan put, dug i uspješan život. Zahvaljujem se Vama i vašim snagama na pomoći koju ste pružili u ovoj operaciji."

Ratko Mladić i Thom Karremans - undefined

Foto: You Tube: Ratko Mladić i Thom Karremans

Cornelis Hendrik Nicolai, načelnik štaba UNPROFOR u BiH u vrijeme genocida u Srebrenici se, također, zahvalio Mladiću, jer je dobro organizirao prebacivanje njegovih jedinica i Srebrenice.

Izrazio je zadovoljstvo što holandski vojnici idu kući jer su, kako je rekao, to
zaslužili.

Holandski vojnici su u Zagreb stigli 22. jula 1995. godine, gdje su uz muziku i igru proslavili završetak misije u Srebrenici, misije koje je ostavila trajni pečat sramote na licu njihove zemlje, međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija u cjelini.

POGLEDAJTE OD 1:45.21.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije