Kako je lavica iz Pionirske doline postala najneobičniji pacijent u Sarajevu

E. H.
Kako je lavica iz Pionirske doline postala najneobičniji pacijent u Sarajevu
Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu odlučio je ovih dana "pohvaliti" se odnedavno nabavljenim savremenim uređajima za liječenje životinja, koji su veoma korisni u veterinarskoj struci.

Tim povodom na njihovoj zvaničnoj stranici objavljene su fotografije liječenja lavice iz sarajevskog zoološkog vrta, koja je postala najneobičniji pacijent glavnoga grada Bosne i Hercegovine.

"Veterinarski fakultet je nabavio dva veoma korisna radiološka uređaja, tačnije CT uređaj, koji je donacija iz Slovenije i digitalni rentgen, koji smo kupili vlastitim sredstvima. Riječ je o uređajima koji klinike našeg fakulteta dovode među najeminentnije u cijeloj regiji na što smo posebno ponosni", kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba dekan Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Nihad Fejzić.

On je dodao da su ovi aparati već odavno u funkciji, kao i to da je riječ o aparatima koji će im pomoći da edukaciju studenata usklade s europskim standardima, te da svoje pacijente liječe najsavremenijim uređajima.

Jedan od prvih pacijenata bila je upravo lavica, koja je vrlo brzo postala atrakcija Veterinarskog fakulteta.

"Lavica je već bila naš pacijent i sa zadovoljstvom mogu reći da je uspješno izliječena i zdrava. Već je vraćena u zoološki vrt, gdje je svojevrsna atrakcija i gdje uveseljava mališane iz Sarajeva i cijelog BiH", zaključio je svoju izjavu za Radiosarajevo.ba prof. dr. Fejzić.

Budući da je Veterinarski fakultet bogatiji za ova dva aparata, već su spremni za održavanje naprednih edukacija za veterinare u BiH, te će jedna takva biti održana već u ponedjeljak naredne sedmice. Tačnije, riječ je o jednodnevnom seminaru i radionici o temi "Radiološka dijagnostika (CT i RTG) u veterinarskoj medicini malih životinja".

Najavljeno je da će jedan od predavača na ovom seminaru biti prof. dr. Janoš Butinar iz Slovenije, osnivač i vlasnik jedne od najprestižnijih veterinarskih bolnica u regionu, čija klinika je i učestvovala u doniranju jednog od aparata Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije