Kako je Kanađanin opisao svoje iskustvo boravka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kako je Kanađanin opisao svoje iskustvo boravka u Sarajevu
“Šta mogu raditi u Sarajevu”, pitanje je koje sebi postave mnogi turisti koji su krenuli u posjetu Balkanu, a odgovor na to pitanje je vrlo zanimljivo iskustvo.

Tako Max Globetrotter, osnivač firme The Great Canadian Travel Group, priča svoje iskustvo sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

“Ovdje kao i u bilo kojoj drugoj regiji u konfliktu, perspektive i percepcije drugačije se razumiju. ‘Zapadni Balkan’, kako danas nazivaju bivšu Jugoslaviju je vježba u perspektivi”, navodi Globetrotter.

Sarajevo je sjajan mali grad, to je trodnevni grad u najboljem slučaju, a sve zavisi od vremenskih prilika. Prethodno je bio poznat na Zapadu kao domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

To je fin grad za posjetiti, grad kontrasta i ljepote, grad koji baštini stoljećima kulturu, obrazovanje i upravljanje. To je grad za lutanje, mjesto velikog historijskog značaja ali ga često putnici i turisti previde u svojim putovanjima.

Ubistvo austro-ugarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i posljedično uništenje Europe u Prvom svjetskom ratu, je lokalni događaj obilježen malom pločom pored malog mosta.

Ali nije samo to što obilježava ovaj grad. Mnoge religije i teritorijalne pretenzije učinile su da se stoljećima mijenjala arhitektura ovog grada i kulturne prilike. To je razlog za potencijalne posjetitelje.

Sviđa mi se Sarajevo, premda centralni dio Starog Grada bi mogao biti imitacija Božićnog marketa tokom ljeta. Ulice su pune zlatara, metalskih zanata, prodavnica suvenira. Prelijepo je zaista, a melodični pozivi na moltivu svakod dana, daju Sarajevu posebnu mistiku i šarm.

Vjerovatno je to mjesto kojeg bi radije posjetio nego živio u njemu.

Sveobuhvatna obnova, nove zgrade i putevi, obnovljeni mostovi koji su uslijedili nakon brutalnog rata 1990-tih godina, u pozadini su kulture Sarajeva.

To je grad koji je deset milja širok i jedan inč dubok poput nekog furnira. Kao i ostatak Bosne, i Sarajevo pati zbog izgubljene mladosti, kako onih koji su poginuli u ratu, tako i onih koji su poslije rata otišli u inostranstvo.

Zbog ovih gubitaka, grad se muči u sadašnjosti.

Amna Turković je taj tip osobe koje Sarajevo treba da bi se održalo. Ona je u svojim 20-tim godinama, i brine za svoj dom i svoju budućnost. Ona je obrazovana, strastvena Bosanka i i ponosna na svoju islamsku pripadnost.

 Ona je muzičarka, novinarka i žena koja razmišlja o budućnosti. Amna razumije i zabinuta je sadašnjom netolerancijom.

Govoreći o obrazovanosti, tužna je što padaju standardi i možda je to rezultat gubitka 150.000 mladih ljudi koju svoju šansu traže na Zapadu.

Ovo je zemlja sa mnogo problema, dok mnoge zemlje Zapadnog Balkana sanjare o budućnosti, u Bosni je i dalje napeto. Nacija sačinjena od tri komponente rijetko se složi o bilo čemu i to nije stabilna baza za budućnost. Bosna je centralna i kritična tačka interakcije između ljudi, nacija, religija i identiteta u regiji.

"Sviđa mi se ovaj grad, to je grad razgovora i hrane. To je mjesto za posmatranje i razmišljanje. To je mesto nade i destinacija koja pruža posjetiteljima najznačajnije prilike da vide vijekove historije i spora preplavljene u strast koju nisam sreo nigdje drugdje na mojim putovanjima", zaključuje Max Globetrotter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije