Pernati prijatelji trebaju vašu pomoć: Čime hraniti ptice tokom zime

N. K.
Pernati prijatelji trebaju vašu pomoć: Čime hraniti ptice tokom zime
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Golubovi, vrapci, vrane, patke i ostale ptice tokom zime, kada su njihova prirodna staništa okovana snijegom i ledom osuđene su na gladovanje.

Također, s obzirom na veoma niske temperature i činjenicu da je većina otvorenih vodenih površina na kojima borave močvarne ptice tokom zime (npr. Hutovo blato, Buško jezero i sl.) zaledila, i da su se ptice pomjerile na rijeke i predstavljaju laku metu krivolovcim, iz Ornitološkog društva "Naše ptice" pozvali su nadležna ministarstva da donesu odluku o zabrani lova u periodu trajanja ekstremnih hladnoća.

Iz tog društva također pozivaju i građane da se uključe u prehranjivanje ptica, jer je zabilježen veliki broj smrznutih ptica koje nisu mogle doći do hrane.

"Sjemenkama suncokreta ne možete pogriješiti jer hranjiv je za većinu ptica, a uz suncokret možete im ponuditi i mljeveni kukuruz, pšenicu, a posebno je preporučljivo postaviti komadiće masnoće - loj, slanina i sl.“, rekao je za Radiosarajevo.ba Dražen Kotrošan predsjednik Ornitološkog društva “Naše ptice“.

Ipak, hljeb je najčešća namirnica koju ljudi daju gradskim pticama. Ujedno to je najnezdravija i najopasnija hrana.

„Savjetovati da im ga ne dajete bilo bi neozbiljno jer većini vrabaca i golubova u zimskim mjesecima to je jedini obrok“, govori nam Kotrošan.

Naš sagovornik ističe da, ako ste se jednom odlučili na hranjenje ptica, to činite svakodnevno tokom cijele zime, jer neke ptice brzo se naviknu na siguran obrok pa i ne pokušavaju hranu tražiti u prirodi.

Za kraj Dražen Kotrošan naglašava da većini ptica hranu ipak nastojte poslužiti na povišenim mjestima jer time ćete spriječiti da za vrijeme svog obroka postanu obrok mačkama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije