Kako će izgledati Hajdučka vrata u budućnosti

2
Radiosarajevo.ba
Kako će izgledati Hajdučka vrata u budućnosti
FOTO: Facebook / Kako će izgledati Hajdučka vrata u budućnosti
  • Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vijekovima uništio je čovjek, saopćeno je u utorak iz Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Ovako bi, navode planinari na svojim internet stranicama, mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode, piše Bljesak.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Na ovu informaciju planirala na svom Facebook profilu reagirao je i Dženad Džino, poznati fotograf iz Jablanice i veliki ljubitelj prirode.  

"Toliko pometnje nastade zbog ovog u najmanju ruku neozbiljnog apela. Ako je ovo način da se skrene pažnja na moguće urušavanje onda je jako glup način i onaj ko ga je osmislio treba snositi posljedice. Ima onih kojima ta Hajdučka vrata znače više nego što drugi mogu zamisliti i sam naslov nanosi duševnu bol..Ne znam da li je naslov postavljen zbog samih vrata ili zbog veće čitanosti ali jako ružan način da se skrene pažnja na moguće urušavanje. Obzirom da naš narod čita samo naslove stotinu poruka sam dobio zbog ovog naslova..Ljudi "Hajdučka vrata " su gdje su i bila, "živa i zdrava"", napisao je Džino. 

Dženad Džino - undefined

Foto: Privatni album: Dženad Džino

Kontaktirali smo Džinu, koji je za Radiosarajevo.ba dao dodatni komentar.

"S takvim vijestima se ne treba igrati. Znam da mnogi apeluju da postoji velika mogućnost da se Hajdućka vrata oštete. No, osim ljudskog faktora, do urušavanja može se doći i zbog zemljotresa. Građani su najveća opasnost da se Hajdućka vrata unište, jer se penju na prsten. Popenju se na prsten i slikaju se na njemu. te stvari treba svestoi na miniumum", dodao je Džino za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije