Kakanj: Gospođa Paola proslavila 100. rođendan i otkrila tajnu dugovječnosti

Radiosarajevo.ba
Kakanj: Gospođa Paola proslavila 100. rođendan i otkrila tajnu dugovječnosti
Foto: Općina Kakanj / Šljivo posjetio sugrađanku

Paula Batič, koja se davne 1947. godine doselila u Kakanj iz Slovenije, u subotu je proslavila jubilarni 100. rođendan. 

Sugrađanku, rođenu u Pečniku kod Idrije 4. januara 1920. godine, za rođendan je posjetio i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, kako bi joj prigodnim poklonima i rođendanskom tortom čestitao desetu deceniju i ujedno odao priznanje na ime bogatog radnog i životnog iskustva.

Kako poručuju iz Općine Kakanj, Batič nije krila oduševljenje ovim gestom, te je u opuštenom i srdačnom razgovoru sa načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života.

Jedna od njih vezana je svakako za veliki istraživački hobi. Budući da se često zapućivala na okolne uzvisine u potrazi za rijetkim biljem, uvijek je uz sebe imala šaku soli spremne za slučaj samoodobrane, što bi podrazumijevalo njeno bacanje u oči napadača. Taj svoj odbrambeni patent vješto je krila sve dok sasvim slučajno kćerka Olga, inače penzionisana prosvjetna radnica, jedne prilike nije našla kesu soli među ubranim biljkama. Prosto objašnjenje njene majke obje je navelo na smijeh.

Kakanj je, kako kaže, zavoljela na prvu, tako da se rado i s ponosom osjeća Kakanjkom. Svog pokojnog muža upoznala je upravo u ovom gradu, gdje je rodila i njihovo troje djece, ostavši tako trajno vezana uz Kakanj.

Prema njenim riječima, tajna dugovječnosti krije se u pozitivnom i vedrom duhu, kao i zdravom načinu života, pri čemu posebno ističe ljubav prema ljekovitom bilju. Iako je zakoračila u 11. deceniju, poprilično je dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, što joj omogućava da svojim sjećanjem dosegne do najranijih dana mladosti.

Općinski načelnik je iskoristio ovu priliku da iz Kaknja još jednom pošalje optimističnu poruku, obzirom da je prema podacima za proteklu godinu broj novorođenih veći od stope mortaliteta, uz nadu da ćemo češće svjedočiti ovakvim nesvakidašnjim godišnjicama i povodima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije