Kafa u šarenim čarapama: Zaposlili dvoje djece s Down sindromom

Radiosarajevo.ba
Kafa u šarenim čarapama: Zaposlili dvoje djece s Down sindromom
Visočka Gradska kafana na zaista simpatičan, uz šarene čarape i dječije osmijehe, odlučila je obilježiti Međunarodni dan osoba s Down sindromom, kako bi podigli svijest i probudili razumijevanje kod građana.

Uz svoje malene prijatelje iz JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a, vlasnici ovog ugostiteljskog objekta odlučili su da na jedan dan "zaposle" Samira i Berinu, dvoje djece s Down sindromom.

Tako su se građani i posjetioci Gradske kafane u Visokom tokom sunčanog utorka družili s Berinom i Samirom, koji su ih ugostili kao pravi konobari, čime su doprinijeli razvijanju svijesti svih građana o ovom sindromu, prenosi Visoko.co.ba.

“Mi smo dugogodišnji prijatelji Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Visokom, preko MK Karo radili smo i niz akcija kojima želimo pomoći rad Centra i Udruženja. Zadovoljstvo nam je surađivati s njima i realizirati akcije i ideje koje imaju. Bitno nam je pokazati da su osobe s poteškoćama u razvoju ravnopravni članovi društva i želimo pokazati da i oni mogu raditi neki posao, za koji mnogi misle da oni to ne mogu”, kazao je medijima Edin Bukva, vlasnik Gradske kafane.

Tokom ovog dana brojni gosti posjetili su ovaj ugostiteljski objekat, kako bi pružili podršku Samiru i Berini, a u cijeloj akciji učestvovali su i učenici i profesori visočke Gimnazije.

“Želimo poslati poruku da i osobe s Down sindromom imaju dosta veliki potencijal koji možemo iskoristiti, te da imaju prava kao i ostali ljudi. Moramo pohvaliti društvenu zajednicu koja iz godine u godinu pokazuje sve veću osviještenost prema osobama koje imaju Down sindrom, a ovakvim aktivnostima radimo na tome da se ta svijest još više razvija”, kazala je Šemsa Gačić, rukovoditeljica Centra iz kojeg dolaze djeca.

Simbol Međunarodnog dana Downovog sindroma su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Međunarodni dan Down sindroma (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta će se pridružiti ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije