Kada će dječija nedjelja biti radosna i za djecu s poteškoćama?

Radiosarajevo.ba
Kada će dječija nedjelja biti radosna i za djecu s poteškoćama?
Dječija nedjelja koju ovih dana organizuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, "u cilju promocije prava djeteta i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci", obradovala je mnoge.

Nažalost, za roditelje velikog broja djece s poteškoćama, ovo je samo prilika da se podsjete na to koliko su njihova djeca diskriminirana. Dok druga djeca posjećuju predstave i radionice sa svojim školama i vrtićima, mnoga djeca s poteškoćama kod kuće čekaju na "bolja vremena". Među njima je 30 djece koja su trenutno na listi čekanja za prijem u EDUS-ov program,  isključivo zbog toga što Ministarstvo obrazovanja KS,  ni nakon brojnih zahtijeva roditelja, sastanaka s EDUS-om i drugim školama, nije iznašlo rješenje za dodatne prostorije potrebne za prijem ove djece.  Inače, radi se o naprednom obrazovnom programu u kojem je trenutno 116 djece, kroz koji se ovoj djeci olakšava uključivanje u redovno školstvo.

Problem prostora za ovaj program dobija na težini kad se u obzir uzme koliko je bitno da se ne čeka sa podrškom i tretmanom djeci s poteškoćama, a na apsurdnosti kad se zna da Ministarstvo obrazovanja KS već više godina radi na racionalizaciji  polupraznih školskih objekata, sa sve manjim brojem učenika,  pokušavajući izvršiti njihovu fuziju.

Iako je prošle godine, kao privremeno rješenje,  EDUS-ovom programu na korištenje dodijeljen (neuslovan) sprat u O.Š. Vladislav Skarić, ove godine na pomolu nema ni stalnog, ni barem još jednog privremenog rješenja za rastuće potrebe zbog sve većeg broja djece s poteškoćama.

Čini se da od nadležnih niko nije voljan da za ovu djecu obezbjedi ni dodatni prostor, a kamoli cijeli i adekvatan objekat, sa odgovarajućim pristupom, parkingom i opremom.

EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom,  a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku. Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih više od 30 uspješno uključeno u redovno školovanje.  EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.              

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije