Još tri dana: Ne propustite priliku da upoznate japansku kulturu

Radiosarajevo.ba
Još tri dana: Ne propustite priliku da upoznate japansku kulturu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vijećnica

Ambasada Japana i grad Sarajevo postavili su izložbu Putujuća izložba Japanske fondacije "Prekrasne rukotvorine Tohokua, Japan" u periodu od 17. novembra, do sedmog decembra 2018. godine u Sarajevskoj vijećnici.

Ime Tohoku znači "sjeveroistok" na japanskom jeziku, te označava regiju na samom sjevernom kraju glavnog otoka Japana, koja pokriva teritorij ukupno šest perfektura.

Ova izložba nas još jednom podsjeća na prepoznatljivu privlačnost baštine umjetnosti i obrta Tohoku regije. Na izložbi su prikazana djela raznih vrsta – keramika, lak, tekstil, rad s metalom, zanatski uraci u strukama prerade drveta i bambusa, i sl. – time omogućavajući posjetiteljima pristup raznovrsnom i izuzetnom svijetu tradicije Tohokua.

Radovi uključeni u izložbu pružaju nam priliku da ponovno otkrijemo bogato razvijene tradicionalne tehnike zanatstva u Tohoku regiji, te funkcionalne ljepote svakodnevnih predmeta koji su se u Japanu koristili od drevnih vremena. Umjetnost i obrtništvo izloženih djela također nam mogu pomoći da bolje razumijemo narodnu mudrost koja proizilazi iz svakodnevnice u neposrednoj blizini prirode, kao i umijeća i vještine proizašle iz te mudrosti.

"Prelijepe rukotvorine Tohokua, Japan" je izložba koja obilježava 11. mart, godišnjicu zemljotresa i tsunamija koji su pogodili Tohoku 2011. godine. Područje Tohoku, poznato po prekrasnim planinama i morskim krajevima, kao i bogatoj lokalnoj kulturi i povijesti, pretrpjelo je štetu i uništavanje dosad neviđenih razmjera.

Mnogo je izgubljeno, a proizvodnja i zanatska kultura bili su teško pogođeni. Ljudi u lokalnim područjima koja su pretrpila katastrofu, međutim, blisko su surađivali na obnovi regije, s ciljem povratka mira i normalnosti u svoje živote, te ova izložba predstavlja radosni, životni duh stanovnika Tohoku regije.

Nadamo se da će građani Sarajeva uživati u umjetničkim djelima, i u životnom duhu ove regije na sjeveru Japana, postavljenim u Vijećnici, koja je i sama simbol oporavka, istina od druge vrste katastrofe, ali nadasve odgovarajući privremeni dom ovoj izložbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije