Jedinstven prizor perzeida i stećaka s Bjelašnice

Radiosarajevo.ba
Jedinstven prizor perzeida i stećaka s Bjelašnice
Arhiv / Alan Ćatović
Jedan od najljepših prizora koji se može posmatrati na nebu, perzeidi ili meteorska kiša, bili su vidljivi i iz naše zemlje.

Jedinstvenu fotografiju poslao je za Radiosarajevo.ba Alan Ćatović koji je snimio perzeide u selu Dejčići na Bjelašnici prije dva dana koju je nazvao „Perzeidi, stećci, Mliječni put, Plejade, Andromeda i još ponešto“.

"Malo smo se namučili za ovaj snimak, ali vrijedilo je", napisao nam je Alan nakon što nam je naveo da su snimali fotografiju 2 sata.

Ovaj zanimljivi kadar obuhvata stećke na prečanskom polju kod Dejčića, meteorski pljusak Perzeide kojima je radijant u Perzeju (centar kadra), Mliječni put u centralnom dijelu slike, otvoreni zvjezdani skup Plejade – M45 (iznad desnog stećka), galaksiju Andromeda – M31 (desni dio slike, iznad najsjajnijeg meteora) i naravno, mnoštvo zvijezda (najsjajnija zvijezda na slici je Capella). Sarajevska svjetla vidljiva su u lijevom ćošku slike.

"Od oko 200 uspješnih snimaka, odabrao sam desetak snimaka sa sjajnijim Perzeidima. Kako bih poništio rotaciju Zemlje i postavio meteore u ispravnu perspektivu (kao da dolaze prema nama), koristio sam „layer compositing“ tehniku – odabrao sam glavnu sliku, odredio centar rotacije na snimku (sjevernjača/Polaris) i svaku slijedeću sliku rotirao za određeni ugao. Nakon toga sam iz svih slojeva „blending“ tehnikom (opcija „lighten“) odabrao samo meteore sa datih slika i spojio sve snimke u konačnu sliku. Završna obrada u Adobe Lightroom", napisao je ovaj fotograf o tehnici snimanja i doradi sjajne fotografije.

Lokacija i datum: Sarajevo (Dejčići, Bjelašnica), 12.08.2016.
Oprema: Canon 650D, intervalometar
Snimci: oko 2h snimanja, ekspozicije po 30s, ISO 1600, f/5.6
Obrada: Photoshop, Lightroom

Perzeidi su meteorski roj kojem je radijant u sazviježđu Perzej, a vide se od 25. jula do 20. avgusta, s najvećom učestalošću oko 12. avgusta kad se može pojaviti i 100 meteora na sat. Kreću se brzinom i do 70 km/s. Potiču s putanje komete Swift-Tuttle. Moguće ih je vidjeti sa Zemlje, posebno sa tamnijih lokacija. Najstariji zapisi o Perzeidima potiču iz drevne Kine. Najbolje su vidljivi pred zoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije