Jasna Diklić: Čekaju da nestanemo i da sami podijele naše stanove

S. Š. J.
Jasna Diklić: Čekaju da nestanemo i da sami podijele naše stanove
Vanja Čerimagić / Jasna Diklić
Poznata bh. glumica Jasna Diklić više od 60 godina živi u stanu u sarajevskom naselju Marijin Dvor i jedna je od nekoliko stotina Sarajlija koji godinama pokušavaju riješiti stambeno pitanje i izvršiti otkup stana u kojem žive.

Od 1952. godine, Jasna živi u stanu od 59 kvadratnih metara kojeg je dobio njen otac, a 1984. godine stanarsko pravo prelazi na nju.

"Bez prekida živim 65 godina u istom stanu. Svi papiri koji su bili u skladu sa zakonom, a koje imam, naslovljeni su na Općinu Centar, a ne na ime vlasnika stana. Sve je počelo kada sam 11. augusta 2006. godine podnijela zahtjev za otkup stana i dobila odbijenicu s obrazloženjem da je stan u privatnom vlasništvu i da je izuzet iz nacionalizacije 1963. godine po tužbi vlasnice.

I tu počinje naša borba s vjetrenjačama, koja traje sve do danas. Sama krećem u potragu za informacijama i saznajem da su direktni nasljednici stana u kojem živim umrli (prvi nasljedni red) i da su nasljednici daleki rod umrle vlasnice stana, koji nikada nisu pitali za stan i nikada nisu živjeli u BiH, niti su bili državljani BiH", pojašnjava Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba.

Ovakvih privatnih stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji BiH ima 212 i njihovi stanari vjeruju da se njihova situacija može brzo riješiti.

"Prolazimo kroz strašnu golgotu. Nosioci stanarskih prava su većinom pripadnici treće životne dobi i osjećamo da je namjera vlasti da sačekaju da biološki nestanemo i sami podijele stanove. Oni su toliko dobro uvezani i nedodirljivi da mi tu ništa ne možemo. Obraćala sam se svim vladinim i nevladinim organizacijama, kao i visokopozicioniranim političarima, stranačkim klubovima, poslanicima... To traje 17 godina. I odgovori su da ne mogu ništa ili da ne znaju ništa.

Donijeli su po svojoj mjeri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, u kojem je pod tačkom 47e i naš problem. Taj Prijedlog zakona su izglasali na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na 26. sjednici 17. januara 2013. godine, a Dom naroda taj prijedlog koji je stavljen na dnevni red 20. oktobra 2014. godine, nije razmatrao, jer nije bilo kvoruma. Bili su izbori, otišli ljudi, šta oni imaju s našim životnim problemom, jer su svoj davno riješili i to po nekoliko puta“, dodaje Diklić.

Postoji jedna tačka u prijedlogu zakona koju su Diklić i ostali članovi okupljeni kroz Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima Dom pokušali promijeniti.

"Naime, riječ je o tački koja govori o tome da ćemo za deset godina dobiti zamjenski stan prema broju članova domaćinstva u trenutku kada nam bude dodjeljivan. Dakle, ako sam ja tada sama, umjesto stana od 59 dobit ću stančić od 35 kvadrata", objašnjava naša sagovornica.

Vlada Federacije BiH je na drugoj sjednici 9. aprila 2015. donijela zaključak kojim je iz parlamentarne procedure povukla ovaj Prijedlog zakona. U januaru 2017. Vlada Federacije na čelu s premijerom Fadilom Novalićem ponovo stavlja na dnevni red ovaj Prijedlog zakona i vraća ga Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je predlagač ovog zakona.

"Nemajući kuda jer shvatamo da vjerovatno za našeg života nećemo dobiti ravnopravan status kao i ostali nosioci stanarskog prava, prećutno pristajemo na ovaj Prijedloga zakona koji je najvećim dijelom za nas nepravedan (nosioci stanarskog prava na stanovima u privatnom vlasništvu treba da u roku od deset godina od donošenja zakona dobiju zamjenske stanove) i tražimo da se izglasa. Ali ni to ne pomaže. Obraćam se Josipu Martiću, ministru za prostorno uređenje FBiH, koji mi pismenim putem saopćava da je zakon stavljen u okvir restitucije. Pa zašto ste onda, gospodo, Prijedlog zakona izglasali 2013. godine na Predstavničkom domu, a tada nije bilo riječi o restituciji. Tako su zaokružili svoju manipulaciju, riješili problem stalnog zapitkivanja i stavili naš problem u okvir rješavanja restitucije koje neće biti, bar ne za mog života“, porazno kaže Diklić.

Bh. glumica je kontaktirala i s advokatima, razgovarala s predstavnicima medija, ali i dalje nema pomaka.

 Ostali kantoni u Federaciji nikada nisu donijeli ovakav zakon, jer se on treba biti izglasan federalnom nivou. Republika Srpska i Distrikt Brčko su davno riješili ovaj problem, navodi Diklić.

"Strašno je što ne znamo šta da radimo. Nije problem, ja ću izaći iz stana, ali mi onda vratite ono što sam godinama uplaćivala u stambeni fond. Tim novcem bih mogla kupiti stan gdje želim. Neću izaći samo s torbicom i ostaviti sve što sam radila godinama. Imamo namjeru da se, kao grupa nosilaca stanarskog prava, najavimo kod ministra Martića i tražimo rješenje. Ako ne uspije, onda ćemo sjediti tamo i protestirati. Mi smo žrtve bespravne države", zaključuje Diklić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije