Jana Čarkadžić i Dino Mujkić o projektima, Sarajevu i planovima

Radiosarajevo.ba
Jana Čarkadžić i Dino Mujkić o projektima, Sarajevu i planovima
Foto: Sarajevo susret kultura / Jana Čarkadžić i Dino Mujkić govorili su za Radiosarajevo.ba

Prof. dr. Dino Mujkićem, predsjednik Sarajevo susret kultura i Jana Čarkadžić, direktorica Sarajevo susret kultura su u kratkom razgovoru za naš portal govorili o projektima na kojim rade, Sarajevu, kulturi i planovima za budućnost.

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste se vratili iz Lisabona gdje ste 25.oktobra 2019. imali prvi sastank u okviru ERASMUS+ Strategic Partnership for adult education, pod nazivom „CUltural administration Boosting with the Engagement of Sustainability for local communities“ – CUBES. Možete li nam kazati više informacija o projektu?

Jana Čarkadžić: Oficijelna implementacija projekta započela je 01. oktobra 2019. i trajat će do 30.septembra 2021. godine. Konzorcij se sastoji od devet partnerskih institucija i okuplja predstavnike iz sedam država: Litvanije, Portugala, Grčke, Kipra, Rumunije, Francuske i Sarajevo susret kultura iz Bosne i Hercegovine. CUBES projektom koordinira MB „Homo Eminenes“ iz Litvanije.
CUBES proizlazi iz potrebe za stvaranjem i širenjem znanja o održivoj administraciji opipljivih i nematerijalnih kulturnih resursa, kako bi se stvarno osnažili svi sektori društva na posjedovanje i upravljanje njihovim kulturnim resursima na održivi način, usmjereni i na kulturnu demokratiju i na kulturnu održivost.

Neki od ciljeva CUBES koji su ispred na obuhvataju slijedeće:

• Osnaživanje lokalnih zajednica u zemljama sudionicama sa znanjem i sviješću o važnim aspektima kulturne uprave i održivog razvoja
• Pružiti svo potrebno znanje ciljnim grupama kako bi mogle djelovati kao mentori uloga za pristupne tačke u lokalnim zajednicama, preuzimajući odgovornost informisanja, vođenja, mentorisanja ostalih članova zajednica u nizu kulturnih okvira upravljanja i održivosti
• Iskoristiti mogućnosti koje nudi IT i digitalizirati kvalitet sadržaja učenja kao pokretača za sistemske promjene u kulturnoj administraciji i održivosti i za povećanje kvaliteta obuke
• Stvoriti i isporučiti inovativne proizvode i obuku digitalnih alata – prema prilagođenim resursima za učenje – temeljenim na metodologijama diferencijacije i pristupima obrazovanju odraslih.

Ovo je još jedna prilika da kao ravnopravni partner iz Bosne i Hercegovine donesemo i promoviramo nove trendove koji su bitni za ulazak Bosne i Hercegovine u evropske procese razvoja edukacije, kulture i kulturnog turizma.

Radiosarajevo.ba: Proteklo je više od 7 godina kako ste došli na ideju postavljanja znaka Sarajevo susret kultura i osnivanja udruženja građana pod nazivom Sarajevo susret kultura i do sada imate dosta tragova koje ste ostavili iza sebe.

Prof. dr. Dino Mujkić: Danas je postavljeni znak jedna od prvih atrakcija na kojoj turisti upoznaju naš grad, našu kulturu. To je bio naš doprinos gradu Sarajevu 2014. godine. Prirodnim tokom smo 2016. godine izašli iz betona sa vrlo kvalitetnim sadržajima i pokrenuli niz inicijativa za jačanje kulturnog turizma i samog kulturnog ambijenta u Sarajevu i BiH. Svaki implementirani projekt od 2016. godine doprinosi našoj misiji, a samim tim dajemo i veliki doprinos razvoju kulturnog turizma u jednoj od najneotrikevnijih zemalja u Evropi.

Radiosarajevo.ba: Između ostalog uspostavili ste program “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu: Izgradnja kompetencija za Menadžment u kulturnom turizmu i baštini”. Razvili ste sa partnerima nastavne kurseve u okviru programa za cjeloživotno učenje i novog master studijskog programa koji će služiti za izgradnju kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim institucijama, kulturnim naslijeđem, samu promociju i kreiranje kulturno-turističkih proizvoda, kao i procesima razvoja u okviru kulturnog turizma na zapadnom Balkanu.  Trenutno imlementirate 4 ERASMUS+ projekta u Bosni i Hercegovini, nedavno ste završili projekt finansiran također iz fondova Evropske unije ali preko Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) pod nazivom Meeting of Cultures.

Jana Čarkadžić: Tako je, jako smo ponosni na do sada urađeno i nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti da radimo u još jačim kapacitetima. Ipak, 5 projekata finansiranih od strane Evropske unije u relativno kratkom periodu govore o tome koliko smo ozbiljni i spremni da naše kapacitete ulažemo u stvaranju boljeg ambijenta za rad na polju kulturnog-turizma, kulture, obrazovanja, turizma, sportskog turizma i rekreacije. Sve ove oblasti našeg djelovanja uspješno realiziramo sa brojnim partnerima iz cijele Evrope. Jako smo sretni da smo ideju Sarajevo susret kultura bili u prilici prenijeti i u Novi Sad i Kotor uz pomoć RCC granta. Nastavak tog projekta slijedi u nadolazećem periodu i nadamo se uspostavljanju kulturne rute pod nazivom “susret kultura” u skoroj budućnosti.

Radiosarajevo.ba: Nemamo mi u Bosni i Hercegovini puno organizacija koje se mogu pohvaliti da učestvuju u prestižnim evropskim projektima koji ipak donose ogromne reference našoj državi. Zašto baš Sarajevo susret kultura?

Prof. dr. Dino Mujkić: Mi smo obučeni i imamo kompetencije i lične reference učešća na raznim evropskim projektima, gotovo preko 20 godina. Veliki trud ali i znanje stoje iza svih odobrenih projekata. Možemo se pohvaliti da imamo veliku mrežu partnera. 2018. godine smo, u saradnji sa EU Info centrom, organizovali prvu Konferenciju na temu kulturnog turizma na kojoj smo ugostili preko 30 partnera iz regiona i Evrope. U svakom slučaju, mi razmišljamo izvan zacrtanih linija, i imamo jasnu viziju koja nam bez smetnji omogućava da kontinuirano stvaramo za dobrobit grada i države.

Očekujemo jači angažman naših insitucija koje još ne mogu jasno da odrede svoje prioritete, kreiraju strategije i jasno definisane ciljeve. Mi stavljamo sebe na raspolaganje da pomognemo u tom pogledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije