29. novembar: Muzej u Jajcu čuva uspomenu na AVNOJ

J. Ć.
29. novembar: Muzej u Jajcu čuva uspomenu na AVNOJ
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Manifestacija Dani AVNOJ-a, koju organizira Javna ustanova (JU) Muzej II, održava se 28. i 29. novembra u Jajcu.

Prije 76 godina, u Jajcu je na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, osim brojnih ostalih usvojenih tačaka, stvorena Federativna Jugoslavija. Te davne 1943. godine 142 vijećnika iz svih republika bivše Jugoslavije boravili su u Jajcu. 

Muzej koji čuva uspomenu na AVNOJ

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a i danas drži otvorena vrata za brojne posjetitelje koji prolaze kroz Jajce, a kako saznajemo,u prosjeku ga godišnje posjeti oko 20.000 posjetilaca.

"Nekako se ta brojka ustalila posljednjih godina. Još uvijek je najviše posjetilaca iz BiH i iz Slovenije, mada je primjetan, u posljednje dvije godine, i porast posjeta iz Hrvatske i Srbije. Posjetilaca ima iz svih krajeva svijeta. Nama su posebno interesantne posjete studenata s evropskih univerziteta, grupne i pojedinačne", priča za Radiosarajevo.ba direktorica Muzeja Emsada Leko.

U zgradi održavanja II zasjedanja AVNOJ-a nalazi se stalna muzejska postavka, a svake godine se obilježavaju Dani AVNOJ-a.

Ilustracija - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba /Muzej II zasjedanja AVNOJ-a

Kako navodi Leko, manifestacija će ove godine biti otvorena izložbom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas".

"Tu izložbu je radio Historijski muzej sa studentima Likovne akademije u Sarajevu Ensarom Hadžićem, Marinom Krsmanović, Farisom Ramadanovićem i Stefanom Savićem. Jako zanimljiva izložba jer su pomenuti studenti imali priliku da se upoznaju s tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke Historijskog muzeja i ta djela, najvećih bh. i jugoslovenskih umjetnika  koji su nastali u Drugom svjetskom ratu ili u vrijeme Socijalističke Jugoslavije, njima su poslužili kao inspiracija da stvore nove vlastite radove. Sutra je naprogramu promocija knjige Hasana Efendića Komadant, smjena, izdaja, a potom slijedi polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-fontanu borcima i oslobodiocima Grada Jajca koja se nalazi u centru grada", ističe Leko. 

Nakon toga počinje svečana akademija povodom 76. godina Drugog zasjedanja AVNOJ-a. 

"Nakon Svečane akademije, kao poslastica, građanima Jajca uspjeli smo organizirati i dolazak poznatog glumca Josipa Pejakovića koji će izvesti monodramu Država", napominje direktorica Muzeja.

Historijski datum

Jajce nije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasjedanje AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije). U jesen 1943. ovaj je gradić u centralnoj Bosni bio jedan od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet KPJ. 

Povoljnu klimu za sazivanje Drugog zasjedanja AVNOJ-a dali su neki događaji na svjetskom planu: kapitulacija Italije, savezničko osvajanje afričkog kontinenta, te kontraofanzive Crvene armije na Istočnom frontu. Bilo je potrebna velika doza vizionarstva da se anticipira rasplet Drugog svjetskog rata, te 29. novembra 1943. stvore temelji nove Jugoslavije. 

U 19.15 zasjedanje je započelo himnom Hej Sloveni, koju je izveo hor Pozorišne družine. Nakon ovoga skup je otvorio predsjednik AVNOJ-a Ivan Ribar, a uslijedio je Titov referat koji je trajao sat vremena.  

Najznačajnija odluka Drugog zasjedanja AVNOJ-a bila je uspostavljanje Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije – odnosno vlade nove države. Umjesto ministara, komitet je bio sačinjen od povjerenika, a na čelu je bio Josip Broz Tito.

Jedna od odluka odnosila se i na samog Tita – on je tada, na osnovu uspješnog rukovođenja vojnim operacijama protiv sila osovine, proglašen maršalom Jugoslavije. 

Također, vijećnici AVNOJ-a bili su jednoglasni u odluci da se izbjegličkoj vladi i kralju Petru Karađorđeviću zabrani povratak u zemlju do završetka rata. 

Zasjedanje je završeno u pet sati ujutro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije