Ljepote Jajca sav svijet želi vidjeti

M. K.
Ljepote Jajca sav svijet želi vidjeti
Nadaleko poznato po vodopadu, za koji kažu da je među 12 najljepših na svijetu, Jajce je sve zanimljivije turistima.

Plivski vodopad nastao je, kažu, prije 50.000 godina i još uvijek je jednako lijep i veličanstven, a poseban je i po tome što je među rijetkima u svijetu koji se nalaze u centru grada. 

Prirodna ljepota od koje zastaje dah, različiti kulturni i sportski događaji i odlična smještajna ponuda čine da Jajce bude jedan od posjećenijih gradova u našoj zemlji. 

Trend rasta broja turista koji je započeo posebno u protekloj godini nastavljen je i u tekućoj godini.

Potvrdio nam je ovo Dragan Glavaš, djelatnik Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, i objasnio da najviše turista dolazi vidjeti vodopad za koji u Jajcu kažu da je simbol Bosne i Hercegovine i naravno Jajca. 

"Turisti odlaze i na Tvrđavu, žele vidjeti i podzemnu crkvu ili katakombu, zatim zgradu AVNOJ-a, Hram boga Mitrasa i mnoge druge spomenike", kazao nam je Glavaš.

Jajce ima 28 nacionalnih spomenika a iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca kažu da se priprema i nova kandidatura za UNESCO te tako s optimizmom gledaju u budućnost. 

Osim skokova s vodopada, koji su atrakcija u svijetu, u Jajcu se se svake godine održavaju i Kazališne igre Bosne i Hercegovine koje posjeti velik broj gostiju, a značajan je i Sajam turizma i eko proizvoda. 

Međunarodni takmičarski skokovi s vodopada održani su jučer, 6. augusta i još jednom su privukli značajan broj posjetitelja i slike iz Jajca će svakako obići svijet. Među skakačima jučer je u Jajcu bio i poznati Orlando Duque, Kolumbijac prvak svijeta u skokovima s visina, koji je već nekoliko puta pokazao svoje vještine u našoj zemlji. 

Kraljevski grad posjećuju gosti iz svih dijelova svijeta. Najviše je, kako nam kaže sagovornik, onih iz BiH i zemalja u susjedstvu, dolaze i Evropljani ali i turisti iz cijeloga svijeta, a značajno je povećanje broja gostiju s Bliskog istoka. 

"Nažalost oni se ovdje najčešće zadrže samo jedan dan. Trudimo se da taj boravak produžimo i zadržimo turiste duže."

Saznali smo i da je hotelska ponuda u Jajcu dobra te se Jajce može pohvaliti gotovo svim vrstama smještajne ponude - od privatnih kuća, motela i hotela - turisti imaju veliki izbor. 

Uživajte u nekoliko fotografija prirodnih ljepota kraljevskoga Jajca. 

Tvrđava u Jajcu

Tvrđava - kastel, citadela nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Tvrđava ima oblik nepravilnog četverougla, koji je uslovljen konfiguracijom zemljišta.

Njen obim je 260 metara, a površina 4.800 kvadratnih metara. Unutar zidova je bunar koji se i danas nalazi na istom mjestu. Pretpostavlja se da je tvrđava postojala već u 13. stoljeću. Pojedini arhitektonski ostaci nađeni unutar tvrđave ili unutar srednjovjekovnih zidova grada, ukazuju da je ovdje, polovinom 15. stoljeća građena palača. Tvrđava je tokom nekoliko vijekova građena, popravljana i adaptirana.

Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na sjeveroistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u tvrđavu (širok jedva  jedan metar) nalazi na  zapadnoj  strani. Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom. Nastanak portala može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića, koji definitivno preseljava dvor u Jajce (1421-1461).  Po oblikovanju portala sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan portalu sa tvrđave Bobovac

U periodu osmanske vladavine grade se potporni, da bi se ojačali zidovi tvrđave. Unutar zidova tvrđave nalazila se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar  za vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije