Jahorina Ultra Trail, trka između gradova i gora

Promotivni tekst
Jahorina Ultra Trail, trka između gradova i gora
Foto: Adnan Bubalo i Jadran Ćilić / Jahorina Ultra Trail

Sanja Kavaz, direktorica trke Jahorina Ultra Trail je za portal Radio Sarajevo pripremila tekst kojim najavljujemo četvrto izdanje ovog takmičenja i naše medijsko pokroviteljstvo projektu.

Jahorina Ultra Trail je međunarodno takmičenje u trail trčanju u okviru kojeg će planinarsko društvo Javorina od 27. do 29. jula, na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem, organizirati četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail. 

Trenutno imamo skoro 600 prijavljenih učesnika iz 29 zemalja i radimo na tome da ovogodišnje izdanje bude najbolje i najmasovnije do sada.

Maxi Trail je i ove godine kvalifikacijska trka za bh reprezentaciju koja će nastupiti naredne godine u Portugalu na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju pa je ovo idealna prilika za one najbrže i najizdržljivije da pokažu da to zaista jesu.

Svi zainteresovani trkači koji žele učestvovati i volonteri koji nam žele pomoći u organizaciji trke se za to mogu prijaviti putem naše web stranice.

Koncept JUT-a

Staze smo navigirali najljepšim dijelovima ukupno četiri planine i njima povezali atrakcije poput uskotračne pruge, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju. Tri naše trke (Mini, Maxi i Ultra) imaju kružnu stazu što odgovara i trkačima, a nama omogućava lakšu i bolju organizaciju, koordinaciju i kontrolu. Midi Trail je trka koja tradicionalno startuje u Sarajevu, na Baščaršiji, i ta trasa vodi preko Trebevića do Jahorine. Zapravo ona simbolizuje sve ono što mi kroz naš imidž gradimo jer spaja grad s planinom, ali i ljude, što je u našem kontekstu jako važno jer smo protuteža politikama i interesima koji ih svakodnevno pokušavaju podijeliti.

Što nudimo

U skladu s formatima koje nudimo, naše trke su atraktivne trkačima solidne ili izuzetne kondicije, ali i profesionalnim sportistima koji nisu nužno trkači. Na ovim trkama su se odlično pokazali biatlonci, biciklisti, triatlonci i svi drugi kojima je trčanje osnova skoro svakog treninga.

Dakle, Mini je 14 kilometara duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju ali i za one kojima je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tijekom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kojeg će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti.

Maxi dug 70 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati ovaj format jer nema mnogo uspona i nije preteška. Ultra je za iskusne trail trkače, a dužinom od 100 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

Staza Ultra Traila je toliko posebna i raznovrsna jer trkače vodi na Golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjonom Miljacke a zatim trebevićkom bob stazom i grebenom. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu pretrčali Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević. Kad tako postavim stvari, iskreno, mislim da nema ultra trail trkača koji ne želi tako nešto imati među svojim postignućima.

Naši glavni aduti

Kad su u pitanju trkači, konkretno iz regije, mislim da su naši glavni aduti prepoznatljivost i imidž koji Jahorina ima još od Olimpijskih igara, atraktivnost i raznovrsnost staza, a posebno dijela koji se trči bob stazom, što nemate priliku ni na jednoj drugoj trci bilo gdje u svijetu, blizina Sarajeva koje trkači svakako žele posjetiti i gastro ponuda koja, iako posljednja u nizu nabrojanih aduta, nije ni malo manje važna od onog prvog. Kod nas se izuzetno dobro jede, hrana je gurmanska, ponuda raznovrsna, cijene su pristupačne. Kad se planira dolazak na našu utrku svi odmah razmišljaju o tome gdje otići na ćevape, gdje na baklave, gdje na burek, gdje na pečenje ispod sača.

Zašto rastemo

Radimo na tome da ove godine po prvi put organizujemo i dječiju trail trku čime ćemo ne samo obogatiti sadržaj takmičarskog programa već i proširiti naše djelovanja i na najmanje uzraste. Osim što organizujemo trku, mi tokom cijele godine promovišemo trail trčanje kao sport za sve. Klinci su nam posebno interesantni jer ih treba naučiti da vole planinu, kako da se ponašaju na planini, da treniraju u prirodi a među njima su oni budući “young gunsi“ koji će za par godina na ovim ostalim našim trkama, jurišati na rezultate koji će ih odvesti na postolje.

Jako smo ponosni na statistiku koju pratimo iz godine u godinu i prema kojoj je recimo na prošlogodišnjem izdanju naše trke bilo 42% više domaćih učesnika što pokazuje da je trail trčanje sve popularnije i kod nas. Posebno smo ponosni na podatak da je među finišerima JUT-a 33% žena čemu svakako doprinose kontinuirane kampanje koje vodimo tokom godine a koje promovišu ravnopravno učešće žena u sportu.

Posvećeni smo afirmaciji prirodnih resursa Sarajevsko-romanijske regije u cilju kreiranja jedinstvene outdoor ponude koja bi doprinijela lokalnom razvoju, jer potencijale koje imamo za aktivni turizam ne koristimo dovoljno ili gotovo nikako. Mi našim učesnicima poklanjamo kupone za panoramsko razgledanje Jahorine, vožnju zip-lajnom na Ravnoj planini i roller coasterom na Trebeviću jer želimo da se zadrže duže kod nas i istraže ovaj jako zanimljiv i sadržajan prostor.

Imamo aktivistički pristup rješavanju problema te nerijetko lobiramo ili kreiramo pritisak na institucije svih nivoa vlasti da podrže JUT, a s obzirom na to da imamo uz sebe trkačku zajednicu koja nas podržava, ishodi tih akcija su uglavnom uspješni. Moram naglasiti da ta podrška nije još uvijek onakva kakvom bismo bili zadovoljni, ali pomaci su očigledni što nas izuzetno raduje.

Od ove godine imamo i Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo kao službenog partnera na projektu, gradonačelnika Istočnog Sarajeva kao pokrovitelja, novi menadžment Olimpijskog centra Jahorina nam je ove godine pružio značajniju podršku u odnosu na ranije, nastavljamo saradnju i s Jelen pivom i kompanijom Kakanj Cement, Red Bullom, Vitinkom, od ove godine s nama su pekare Manja, a nadam se da ćemo nastaviti i dosadašnju uspješnu saradnju s Olimpijskim komitetom BiH koji je naš specijalni partner na projektu. Na naše veliko zadovoljstvo, od ove godine, naš medijski partner je Radio Sarajevo, frekvencije koje rado slušamo.

Ne smijem zaboraviti ni ekološku komponentu koju kontinuirano zagovaramo jer nam je bitno da ove naše planine budu čiste, zaštićene te da je sve što se na njima gradi i radi u okvirima održivog razvoja. Ove godine uvodimo neke nove mjere kojima želimo smanjiti vlastiti carbon footprint, odnosno proizvodnju otpada tokom organizacije takmičenja. Strogo je sankcionisano ostavljanje otpada na stazama u prirodi i učesnici koji to rade mogu biti diskvalifikovani.

Na okrepnim stanicama na kojima imamo hranu i piće za volontere, nema pvc čaša, a ove godine se pridružujemo inicijativi #gocupless u okviru koje svim učesnicima na trci poklanjamo tzv. ”soft cup”, čašu koja se koristi u outdoor aktivnostima, zgodna je, lagana je, stane u džep i dio je obavezne opreme na brojnim trkama.

Takođe, od kompanije GBT koja za nas izrađuje učesničke majice ćemo tražiti da iste ne dostavljaju u pojedinačnim pvc kesama te organizovati ”carpooling“.

To su samo neke od mjera koje značajno smanjuju proizvodnju otpada a naš je zadatak da osvjestimo ulogu i značaj koje svaki pojedinac ili organizacija imaju u zaštiti i očuvanju životne sredine.

Što je novo

Ove godine zajedno s Olimpisjkim centrom Jahorina, Ski centrom Ravna planina i zabavnim parkom Sunnyland, ćemo ugostiti 10 trkača-blogera iz 5 zemalja za koje smo pripremili poseban aranžman.

Od nas dobijaju startni paket, smještaj na Jahorini te organizovane izlete i sadržaje kako bismo im pokazali a oni svojoj publici prenijeli sve ono zbog čega bi turisti zaljubljenici u prirodu i outdoor trebali izabrati Sarajevsko-romanijsku regiju za destinaciju i našu trku kao glavni razlog dolaska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije