Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu

Promotivni tekst
Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu

Proteklo je više od godinu i po dana od pečetka implementacije CULTURWB projekta u okviru ERASMUS+ programa, “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu: Izgradnja kompetencija za Menadžment u kulturnom turizmu i baštini”. Projekt je finansiran od strane Evropske unije i od 18.-22.06.2018. godine Univerzitet Džemal Bijedić je bio domaćin sastanka kozorcija Projekta i konferencije o kulturnom turizmu na kojoj su se 20.06.2018. godine predstavili rezultati projekta.  

Očekivani rezultati ovog projekta su razvoj novih nastavnih kurseva u okviru programa za cjeloživotno učenje i novog master studijskog programa koji će služiti za izgradnju kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim institucijama, kulturnim naslijeđem, samu promociju i kreiranje kulturno-turističkih proizvoda, kao i procesima razvoja u okviru kulturnog turizma na zapadnom Balkanu.

Razgovarali smo sa direktoricom NVO “Sarajevo susret kultura“, Jana Čarkadžić, koja je među idejnim kreatorima ovog projekta.

Da li ste zadovoljni sa do sada ostvarenim rezultatima?

Na konferenciji smo imali priliku da otvoreno razgovaramo sa svim učesnicima, a posebna pažnja je posvećena korisnicima našeg programa cjeloživotnog učenja i možemo biti više nego zadovoljni povratnim informacijama koje su podijelili sa nama. Ovo je ipak prvi put da se ovoj temi koja je danas postala veoma popularna razgovara na ovaj način. Sarajevo susret kultura je ovu inicijativu pokrenulo zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu prije više od dvije godine. Smatrali smo da postoji velika potreba da se kulturni turizam tretira na poseban način i to upravo kroz edukativne programe i akademsku zajednicu.

Ko su bili Vaši korisnici?

Ovi programi su namjenjeni svima onima čiji je opis posla vezan za turizam i kulturu. Upravo na ovaj način pokušavamo da uspostavimo potrebnu sinergiju između dvije sfere koje se uzajamno podržavaju i dopunjavaju. Istaknuta je važnost kontinuirane saradnje i povezivanje svih relevantnih institucija za dalji razvoj kulturnog turizma na regionalnom nivou. 

Danas smo čuli predstavnike turističkih organizacija, muzeja, univerziteta, hotela, turističkih vodiča, te umjetnike i dobili potrebnu potvrdu o kvalitetu našeg Projekta.  

Naši partneri u projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet Džemal Bjedić u Mostaru, Univerzitet u Crnoj Gori,  Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Nišu, WUS Austria, Heilbronn Univerziteta, FH Joanneum, Univerzitet primjenjenih nauka Breda, Turističke organizacije Kotor, te Zavoda za zaštitu spomenika Vojvodine.

Koje su vaše slijedeće aktivnosti u okviru implementacije CULTURWB-a?

Projekt traje ukupno 3 godine sa zvaničnim početkom u oktobru 2016. godine što znači da smo u ovom trenutku na samoj sredini implementacije. Veliki posao je urađen kroz aktivnosti koje su postavile temelj projektu a konačni zacrtani cilj je otvaranje novih master studija ove jeseni u Bosni i Hercegovi, Crnoj Gori i Srbiji na univerzitetima koji su partneri u Projektu. Nadamo se da će ova naša incijativa postati kontinuirana aktivnost na svim univerzitetima obzirom da su edukacija i razvoj novih kompetencija osnovni preduslovi za kvalitetan razvoj kulturnog turizma u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije