Izronio Stari za one što ga vole: Danas 25 godina od rušenja simbola Mostara

J. Ć.
Izronio Stari za one što ga vole: Danas 25 godina od rušenja simbola Mostara
Foto: Radiosarajevo.ba / Stari most u Mostaru
Kada se 9. novembra 1993. godine u 10.16 sati kameni svod Starog mosta u Mostaru nakon bjesomučnog granatiranja sručio u Neretvu, svijet je zanijemio. Jedan od najgorih urbicida 20. stoljeća bio je nepojmljiv i bolan.

Danas se navršava 25 godina od njegovog rušenja, rušenja prvog kulturnog spomenika u Bosni i Hercegovini. 

Klub skakača u vodu će u 10 sati i 16 minuta, simbolično obilježiti 25. godišnjicu rušenja Starog mosta. 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba  kazao glasnogovornik Kluba Saša Oručević, ovaj događaj bit će obilježen skokom sa Starog mosta bez aplauza.

"Mi ćemo uraditi isto što i svake godine. Bez govora, bez politike, tačno u vrijeme kada je most srušen čut će se sirena sa Čardaka i članovi našeg Kluba izvest će skok bez aplauza. To je ono što smo radili otkako je srušen i isto ćemo to uraditi, naravno, i u petak“, rekao je.

Za Stari most, kako kaže Oručević, bili su emotivno vezani brojni Mostarci, koji su ga smatrali vječnim i neuništivim, i koji su se ponosili ovom veličanstvenom građevinom. 

No, pomisao na taj trenutak u mnogima i danas izaziva gorčinu u stomaku i suze u očima.

"Kao da je jučer bilo. I te kako se sjećam, ali i dalje ne shvatam zašto im je smetala onakva ljepota i simbol grada koji je spajao dvije obale“, drhtavim glasom rekla nam je Zilha iz Mostara, starija gospođa koju smo zatekli, šetajući gradom na Neretvi, kako se vraća s pijace laganim staračkim hodom. 

Uprkos njegovom rušenju, Mostarci su ipak vjerovali da će Stari most jednog dana opet postati centar svijeta. Tako je djelo turskog neimara Hajrudina, svečano obnovljen i otvoren 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a. 

Iako je zabilježen ogroman napredak, u Mostaru još uvijek postoji neka nevidljiva linija podjele. No, da li je 25 godine poslije, most pomirio i povezao ljude u Mostaru?

"Dobre ljude sigurno jeste, a vidite svi šta se dešava sa politikom i ljudima koji ne žele uopće da prihvate od presuda Međunarodnih sudova do svega ovoga što se desilo... Tako da je dobre ljude sigurno pomirio i ujedinio, a ima i onih koji će ga mrziti do kraja svog života“, rekao je Oručević. 

Podsjetimo, za rušenje Starog mosta u Mostaru odgovorni su pripadnici HVO-a, a direktno odgovornim smatra se bivši general Slobodan Praljak koji je 2004. za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen." 

Nakon presude Prliću i ostalima: Haški sud sutra završava svoj rad

29. novembra 2017. godine nakon što mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora, Slobodan Praljak je u sudnici popio otrov, a preminuo je nešto kasnije u bolnici Bronovo. 

Haag / Slobodan Praljak preminuo u bolnici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije