Izgubili ste pasoš na putovanju: Šta učiniti?

S. Š.
Izgubili ste pasoš na putovanju: Šta učiniti?
Pixabay / Ilustracija
Dugo ste se spremali na putovanje, no kada ste već na željenoj destinaciji, desilo se ono najgore - nestala vam je putna isprava. Šta učiniti?

"Državljani Bosne i Hercegovine koji tokom boravka u inostranstvu izgube putnu ispravu / pasoš, dužni su o tome odmah obavijestiti lokalnu policiju i zatražiti potvrdu o prijavi nestanka putne isprave", kazao je za Radiosarajevo.ba Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Nakon toga potrebno je obratiti se veleposlanstvu ili konzulatu BiH, gdje će dobiti dalje detaljnije upute za rješavanje problema.

"Sugerišemo da bh. državljani prilikom putovanja u inostranstvo ponesu i kopiju pasoša koju bi čuvali odvojeno od originala. U situaciji nestanka putne isprave, kopiju mogli predočiti u DKP BiH i samim tim ubrzati postupak rješavanja njihovog zahtjeva", pojašnjava Regoje.

U konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu, potrebno je predočiti potvrdu izdatu od lokalne policije i prijaviti nestanak putne isprave/pasoša.

"U slučaju da naši državljani izgube pasoš u toku kraćeg boravka u inostranstvu, bilo poslovnog ili turističkog, nakon utvrđivanja indentiteta osobe, uz popunjavanje odgovarajućih obrazaca podnose zahtjeva za izdavanjem Putnog lista za povratak u BiH. Sa tim dokumentom je moguć povratak u Bosnu i Hercegovinu gdje će osoba preduzeti uobičajnu proceduru za izdavanje nove putne isprave.
Ukoliko bh. državljani duže borave u inozemstvu, rade, studiraju, imaju privremeno boravište prijavljeno u toj zemlji, u konzularnom predstavništvu podnose zahtjev za izdavanjem nove putovnice prema uobičajnon proceduri", zaključuje Regoje..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije