Priče iz sarajevskog komšiluka Radovana Karadžića: Zaslužio je smrtnu kaznu!

N. Ka - F. Z.
Priče iz sarajevskog komšiluka Radovana Karadžića: Zaslužio je smrtnu kaznu!
Foto: EPA-EFE / Ratko Mladić i Radovan Karadžić

Radovan Karadžić ove će srijede u Haškom tribunalu dobiti svoju konačnu, drugostepenu presudu. Prvi put je osuđen na 40 godina zatvora. Tužitelji su se žalili i traže doživotni zatvor. Karadžićevi advokati traže da krvnik ode na slobodu.

Sutra će najteža pravosudna priča u Nizozemskoj dobiti svoj kraj.

No, kako je uopće došlo do nje? Kako je psihijatar i pjesnik postao ikona zla i uzor šljamu ovog čovječanstva.

Raša se školovao i živio u Sarajevu. Život je obilježila sarajevska ulica Sutjeska, gdje je dr. Dabić rastao.

Na ćošku zgrade u kojoj je živio nalazila se kultna slastičarna Bajramović. 

Njena vlasnica Izeta Bajramović u ispovijesti za portal Radiosarajevo.ba prisjetila se kako je Karadžić praktično odrastao u njihovoj slastičarni, kakav je bio i šta je radio.

"Dok je bio u srednjoj školi bio je sramežljiv, onako povučen, k'o seljak došao.

Kada je počeo studirati, upoznao se sa svojom sadašnjom suprugom Ljiljom, koja je tu, u ulici, čitav život. Dok je bi tu, bio je pravo seljačko dijete, bus'o se. Kad su bili studentski protesti, dođe kod mene u radnju, uzme Titovu sliku i na ulicu", priča nam Izeta.

Sve je to bilo do pred sami rat devedesetih godina, prisjeća se Izeta i dodaje da je tik pred rat Radovan otišao u Ameriku na specijalizaciju, kako je on tada rekao.

"Odjednom kada se vratio iz Amerike, sve se promijenilo. Novi Golf, nikad on nije imao novo auto, uvijek je krpio jednu Škodu, mislim da je više gipsa imala nego lima. Dobio je i tjelohranitelja tada", kazala je Izeta.

Govorio je tada Radovan da je sve od njega stranka tražila, ali da će uprkos svemu ostati dužnik Izeti.

"Dok ovi belaji nisu počeli, da li je Amerika bila presudna, pare su najvjerovatnije bile presudne - uvijek je volio pare. Ovo što je uradio svojim komšijama, zaslužio je vala srtnu kaznu. Odrastao je u Sarajevu, odrastao je sa Muslimanima, Muslimani mu najviše pomagali i da ovo on uradi. Voljela bih da ga vidim, da mu ja kažem - moj Radovane, ko ti je pomagao, ko te je školovao sve vrijeme", kazala je Izeta.

Ovo je njena priča:

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove će, kako je najavljeno, sutra, 20. marta u Hagu izreći drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice, i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Oslobođen je odgovornosti po prvoj točki optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam opština - Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije