Veliki izazov za roditelje: Povratnička djeca u RS mjesečnu kartu plaćaju 150 KM!

O. Kavazović
Veliki izazov za roditelje: Povratnička djeca u RS mjesečnu kartu plaćaju 150 KM!
FOTO: Arhiv / Srednja škola Zvornik

Školska godina uvijek je radost za školarce, a na drugoj strani i briga za roditelje. Od odjeće, obuće, pribora, knjiga i ostalih potrepština za školarca, roditelji su u ovim septembarskim danima izloženi velikom trošku.

Početak školske godine u Zvorniku za bošnjačku djecu koja tamo pohađaju školu, njih oko 605, uvijek predstavlja izazov. Još nije uspostavljena nastava na bosanskom jeziku, dok Ministarstvo prosvjete manjeg bh. entiteta odbija da prizna ovaj predmet i ostalu tzv. nacionalnu grupu.

Prevoz veliki problem

Ali onaj izazov koji se skoro i ne pojavljuje u javnosti jesu autobuske karte koje učenici plaćaju da dođu do škole.

„Prevoz je jako skup i kada neko naprimjer ima dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, nisu dakle studenti, dovoljno mu je da od izdataka ima samo mjesečne karte, a da ne spominjemo sve drugo vezano za školu i nadasve sve ono što je potebno za egzistenciju“, kaže za Radiosarajevo.ba Haris Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik.

Nevjerovatna je cifra da učenici bošnjačke nacionalnosti iz povratničkih mjesta mjesečnu kartu plaćaju i po 150 konvertibilnih maraka. Samo za usporedbu, mjesečna karta od Sarajeva do Tuzle na razdaljini od 110 kilometara iznosi 180 KM.

„Mjesečne karte u nekim mjestima su i preko 150 KM za jedno dijete, tako da matematika je jednostavna kako malo prije rekoh za onoga ko ima više djece, a da ne računamo sve druge izdatke“, pojašnjava Mustajbašić.

Odgovor nadležnih

Kako je kazao, pomoć je ranijih godina i pristizala od ministarstva i to Federalnog za izbjegla i raseljena lica. Kriterij je bio da učenici do škole putuju više od četiri kilometra, kao što se to primjenjuje u FBiH.

 „Subvencije su bile za šest mjeseci i koliko mi je poznato iznosi su uplaćivani direktno korisnicima. Nadamo se da će i ove godine ovo pitanje biti riješeno na ovaj ili sličan način. Također, mnogo je udruženja koja nastoje pomoći roditeljima kroz kupovinu školskog pribora i ta pomoć zasigurno je značajna te je moja sugestija upravo njima bila da naprave slične akcije u kojima bi djeci bila obezbijeđena pomoć pri kupovini knjiga i mjesečnih karti za prevoz. Vjerujemo da će i takvih akcija biti u budućnosti“, kaže nam Mustajbašić.

Ali, kako je uopće došlo do toga da djeca školskog uzrasta usluge mjesečnog prijevoza plaćaju astronomske mjesečne karte.

U nadležnom ministarstvu prosvjete RS za Radiosarajevo.ba u kazali da su škole te koje ugovaraju prevoznike, a ne ministarstvo. Na naš upit da li Ministarstvo subvencionira prevoz djece, nismo dobili odgovor. Istina je da Ministarstvo prosvjete ne utječe na izbor prijevoznika, koji je u ovom slučaju Drinatrans iz Zvornika, koji na naše pozive nije odgovarao.

Isto tako, slali smo upit i kabinetu potpredsjednika manjeg bh. entiteta, a na naš upit od jula do objave ovog teksta još niko nije odgovorio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije