Iz pobjede u pobjedu – do konačnog poraza!

Radiosarajevo.ba
Iz pobjede u pobjedu – do konačnog poraza!
Foto: Radiosarajevo.ba / Minula sedmica vjerovatno je bila jedna od najintenzivnijih u ovoj godini

Minula sedmica vjerovatno je bila jedna od najintenzivnijih u ovoj godini. Donosimo pregled događaja i ljudi koji su obilježili protekle dane.

Piše: Faruk Vele

ŠUTANJA JE ZLATO (6. oktobar) – Subota je razgalila brojne građane Bosne i Hercegovine! Poslije intenzivnog zvaničnog dijela kampanje za Opće izbore 2018. godine, a i onog prethodnog, nezvaničnog, nastupila je izborna šutnja. Sudeći po činjenici koliko su programi onih koji imaju „vizije boljeg sutra“ dojadile građanima, posebno na društvenim mrežama, nije slučajno što su mnogi poželjeli da šutanja traje 365 dana godini.

Na dan predizborne šutnje sarajevski bend Helem Nejse je, simbolično, "izbacio" novu pjesmu i spot. Pjesma se simbolično zove "Smetljište historije".

Uoči skupa Pravda za Davida, održanog u petak u Banjoj Luci, desio se ozbiljan incident. Otkriveno je to dan kasnije, u subotu. Na jednoj raskrsnici učesnici protesta zaustavili su automobil VW Golf V. Agresivni vozač izazvao je reakciju Davora Dragičevića.

Kada je otac tragično stradalog mladića došao ispred automobila, vozač je "dao gas", ne obazirući se na ožalošćenog čovjeka i prolaznike, te projurio raskrsnicom.

Najavljena je mogućnost poskupljenja hljeba. Poskupljenja hljeba povlače za sobom rast i ostalih proizvoda. Bit će veselo poslije Općih izbora!

Na međunarodnoj sceni, Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala konzervativce da se drže centra uprkos padu popularnosti.

Naš selektor Robert Prosinečki dao je subotnji intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je govorio o Izetu Hajroviću i Asmiru Begoviću.

Intervju je privukao pažnju sportske javnosti.

U Gradačcu je u 83. godini umro Muhamed Bego Gradaščević, po mnogima, najpoznatiji stanovnik ovog herojskog grada. Bego je bio direktni muški potomak iz loze Husein-kapetana Gradaščevića, čuvenog „Zmaja od Bosne“ .

DAN D (7. oktobar) – Poslije skoro dvogodišnje neformalne i mjesec dana formalne kampanje, stigao je dan Općih izbora u BiH. Tokom dana stizale su informacije o gužvama na biralištima i velikom interesu svih generacija za ovaj „praznik demokratije“. Facebook je „gorio“.

Analitičare i građane, međutim, zbunjivale su informacije Centralne izborne komisije (CIK) koja je, uprkos očitoj velikoj izlaznosti, objavljivala podatke od manjoj ili, kasnije, blago povećanoj izlaznosti?!

Tokom cijelog dana stizale su i informacije o uočenim nepravilnostima u izbornom procesu, od informacija Koalicije „Pod lupom“ o skoro 400 problematičnih situacija, bugarskim vozovima, iznenadnim promjenama na stotine članova biračkih odbora. Glasali su i mrtvi!

U završnici izborne noći stigli su i rezultati. Postalo je bjelodano da su novi članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Uz tekbire i zastave, pristalice SDA proslavile su novu izbornu pobjedu.

Nakon što je proglasio pobjedu, Komšić je poručio:

"Želim da se zahvalim svim ljudima koji su poklonili povjerenje meni. Želim da znate da sam ja tu kako bih služio svim građanima naše zemlje. Dragi Hrvati u Hercegovini, želim da znate da sam ja vaš legitimni predstavnik i ne treba da imate strah od činjenice da ću ja biti u Predsjedništvu BiH naredne četiri godine.", rekao je Komšić, koji je na toj dužnosti bio i od 2006. do 2014. godine.

Infografika sa novim članovima Predsjedništva BiH - undefined

Foto: Radiosaraj: Infografika sa novim članovima Predsjedništva BiH

Očekivano, žestoke su bile reakcije iz Mostara.

A posebno iz susjedne Hrvatske. Tamo su bili posebno ljuti na ponovni izbor lidera DF-a.

Iako su mnogi očekivali tijesnu utrku s Ivanićem, Milorad Dodik je prije ponoći proglasio pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH. Pri tome je poslao (mora se priznati) mnogo manje ostrašćene poruke u odnosu na ono što smo od njega navikli. 

I tako, iz pobjede u pobjedu – do konačnog poraza, kako bi rekao jedan naš književnik.

Dok su u BiH trajale bespoštedne borbe u političkom ringu, u najvećem meču u UFC-ovoj historiji, u Las Vegasu je Khabib Nurmagomedov pobijedio Conora McGregora gušenjem u 4. rundi. Kraj meča obilježio je haos u i izvan oktogona. Dramu iz Las Vegasa pratio je cijeli svijet.

Nurmagomedovu je u Rusiji priređen sektakularan doček, a čestitao mu je i sam Vladimir Putin, ruski predsjednik.

KAMO DALJE, ROĐAČE (8.  oktobar) - Dan poslije poslužio je za detaljne analize o tome kako smo i za koga glasali, ko je i koliko krao glasove i kakva su izborna obećanja pobjednika. Jedni su slavili, drugi zbrajali, a treći  bili u šoku.

O bh. izborima su opširno pisali i regionalni mediji.

Prvi intervjuu Željko Komšić je dao HRT-u.

Član Predsjedništva BiH poslao je poruke hrvatskoj i regionalnoj javnosti. Komšić je, uz ostalo rekao, da više voli BiH nego Hrvatsku i da govori bosanskim jezikom, te je poručio da BiH ima pravo tužiti Hrvatsku zbog spora u vezi s Pelješkim mostom. Burne su bile reakcije na ovaj intervju.

KO ĆE S KIM (9. oktobar) - U Sarajevu su se počele praviti prve postizborne kombinacije. Ko će s kim u koaliciju, pitanje je koje se u srijedu postavljalo.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić na press konferenciji održanoj u Sarajevu naglasio je da će SDP u narednom periodu, zahvaljujući rezultatu na ovim izborima, biti još važniji faktor. Najavio je mogućnost formiranja vlasti bez SDA u onim dijelovima FBiH gdje je to moguće.

"Razgovarat ćemo sa svim osim sa SDA. Svakako ćemo prvo održati razgovore sa našim partnerima", rekao je, uz ostalo, Nikšić.

Čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković najavio je spremnost da „formira vlast s ljudima koji će staviti interes društva ispred ličnog“.

Oko 21.30 sati iste večeri došlo je do snažne eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Eksplozija se osjetila i s druge obale Save, u dijelu Republike Hrvatske. Jak plamen se vidio i iz Slavonskog Broda, a građani i s jedne i druge strane obale rijeke Save su bili vrlo uznemireni. Poginuo je Ljubo Patković (33) iz Žeravca, a devet osoba je povrijeđeno.

HAJKA  NA ŽELJKA (10. oktobar) - Hrvatski mediji nastavljaju svoju žestoku kampanju protiv Bosne i Hercegovine i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Željko Komšić je Bosanac koji će razbiti BiH", prijeti "Globus" sa svoje naslovnice.

"Opasni trijumf političkog štetočine: Kako je bosanski unitarist postao grobar države triju naroda", grmio je zagrebački magazin.

Slična kampanja mogla se vidjeti i na državnoj televiziji.

Bolja Hrvatska, ona demokratska, stala je u odbranu Željka Komšića od kampanje u hrvatskoj javnosti koja je ličila na one iz devedesetih.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Osobno ja mislim da bi teže za Bosnu bilo da su se u Predsjedništvu BiH zajedno našli Dodik i Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Dodik koji ne priznaje nikakvu BiH! Prema tome, ja smatram da ovim izborom nije ugrožen opstanak BiH!", rekao je Mesić.

Vesna Pusić - undefined

Foto: Arhiv: Vesna Pusić

Bivša šefica diplomatije Hrvatske, saborska zastupnica u Hrvatskoj i članica GLAS-a, Vesna Pusić, komentirala je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšiću je potrebna pomoć i podrška, a ne opstrukcija i potkopavanje“, napisala je Pusić.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Pusić je rekla da je reakcija Hrvatske na izbor Komšića neprimjerena, te da se ne treba miješati.

Akademik Slavo Kukić je, također, podržao Komšića rekavši da „građanima prodaju rog pod svijeću“, te da „Komšić ima legitimitet“.

Tuga nad Sarajevom. Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu obilježena je druga godišnjica od stradanja Selme Agić i Edite Malkoć. Otkriven je spomenik Editi i Selmi u Sarajevu. Ko je bio prisutan otkrivanju spomenika, sam bi priznao da bi "kamen proplakao".

NE ŽELIMO ŽIVOT S UBICAMA (11. oktobar) – Tužilaštvo BiH podiglo je u četvrtak optužnicu protiv ratnog komandanta Armije RBiH, generala Atifa Dudakovića i još 16 vojnika i starješina 5. Korpusa. Tako se pred očima cijele bh. javnosti, nastavila životna drama generala Dudakovića.

Već više od dvije stotine dana na banjalučkom Trgu Krajine grupa "Pravda za Davida" protestuje zahtijevajući da se utvrde stvarni uzroci stradanja Davida Dragičevića, 21-godišnjeg mladića. I na današnjim protestima se obratio njegov otac, Davor Dragičević.

„Ovo su temelji naše države. Mi više nećemo živjeti sa ubicama i zločincima niti biti komšije“, rekao je Davor, otac ubijenog Davida. 

Davor Dragičević - undefined

Foto: Sanela Božić, RAS Srbija: Davor Dragičević

Nekoliko hiljada građana Mostara i drugih gradova učestvovalo je u protestnoj šetnji zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. Šetnja je krenula iz kampusa Sveučilišta u Mostaru, a na mostarskim ulicama su palili svijeće.

U četvrtak su se, također, pravile analize o tome ko će u buduće vladati Kantonom Sarajevo. Prema tada aktuelnim rezultatima, SDA je dobila deset mandata, a slijede Narod i pravda (šest), Naša stranka (pet), SDP BiH (četiri), SBB (četiri), DF (tri), NBL (dva) i BOSS (jedan). Razmatrana je mogućnost formiranja vlasti bez SDA.

Lider Naše stranke Predrag Kojović kazao je na press konferenciji  da s nacionalističkim strankama neće ulaziti u koaliciju.

Prijateljska utakmica između Turske i Bosne i Hercegovine odigrana je na stadionu Rize Šehir u Rizeu, Turska. Izabranici Roberta Prosinečkog odgrali su utakmicu rezultatom 0:0, što je sedma utakmica koju „Zmajevi“ nisu izgubili. Bila je to dobra uvertira pred meč sa Sjevernom Irskom.

MOSTAR PRED KOLAPSOM (12. oktobar) - Mostarski kombinat Aluminij je pred gašenjem. Po riječima v.d. direktora Aluminija Dražena Pandže, najveći problem predstavlja najava NOS-a BiH da u nedjelju počinju s isključenjem Aluminija s mreže.

Mostarska tvornica ima 900 zaposlenika, a uzevši u obzir djelatnike Aluminijevih kooperanata u BiH i u RH, čak 40.000 ljudi ovisi o njezinu postojanju. Sindikat navodi da su Mostar i Hercegovina dovedeni u kolaps. Oni su najavili velike proteste u Sarajevu.

Mostarski Aluminiji - undefined

Foto: Arhiv: Mostarski Aluminiji

Hrvatski načelnici i predsjednici općinskih vijeća u 11 općina Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirali su na izbor Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Primjetan je određeni napredak u istrazi ubistva Davida Dragičevića – rekao je  Anto Nobilo, jedan od advokata kojeg je angažovala porodica Dragičević. Nakon sastanka članova advokatskog tima i glavnog tužioca banjalučkog Okružnog javnog tužioca Želimira Lepira, Nobilo je precizirao da se istražuju svi pravci, ali da za sada ne mogu iznositi detalje.

Podaci gotovo 30 miliona korisničkih računa ukradeni su u najvećem hakerskom napadu na Facebook u historiji ove društvene mreže, potvrdila je kompanija Marka Zuckerberga.

Iz Facebooka nisu imenovali počinitelja, ali su izjavili da FBI "aktivno istražuje tko je počinio napad" te da su apelirali na njih da ne raspravljaju o tome ko bi mogao biti iza ovog napada.

Američki list 'Washington Post' objavio je kako su turski zvaničnici informisali zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da 'posjeduju audio i video snimke koji ukazuju na to da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen'

Ovaj slučaj mogao bi dovesti Saudijsku Arabiju pred ekonomsku katastrofu.

Naš selektor Robert Prosinečki po povratku iz Turske prenio je dojmove o susretu sa najboljom selekcijom te zemlje u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije