Iz Neuma najavljuju: Smanjujemo cijene smještaja, otvorite granice

J. Ćebo
Iz Neuma najavljuju: Smanjujemo cijene smještaja, otvorite granice
Arhiv / Neum

Iako su mnoge europske zemlje u fazi popuštanja mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, i dalje nemaju konkretan odgovor kako bi trebalo izgledati ljetovanje uz socijalnu distancu i dezinfekciju. 

Kako trenutno stvari stoji, bh. državljani bi godišnji odmor mogli provesti u Neumu.

Tim povodom razgovarali smo s Davorom Krešićem, predsjednikom Udruženja turističkih radnika Neum, koji je za portal Radiosarajevo.ba govorio o nadolazećoj sezoni i očekivanjima, kada je u pitanju ljetovanje, nakon pandemije koronavirusa.

“Situacija u Neumu je takva da možemo definitivno govoriti o podbačaju sezone. Međutim, ovaj vikend je bilo nešto više gostiju, ali to su uglavnom ljudi koji imaju vikendice. Situacija je zaista loša i ne trebamo se zavaravati...”, govori nam na početku razgovora. 

Kada je u bitanju booking, hotelijeri su imali 90 posto inozemnih gostiju. Privatni smještaj se dosta bazirao na domaćim gostima i dijaspori.

Na žalost, kako saznajemo, do kraja šestog mjeseca sve je stornirano. 

“Ovim putem pozivamo da se otvore granice kako bi se dopustio ulazak građanima iz Europske unije uz, naravno, pridržavanje svih epidemioloških mjera. Jednostavno, dok se ne otvore granice i aerodromi, na krenu autobusne ture i grupe, mi ne možemo imati posla”, ističe predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma. 

Neum - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Neum

Na pitanje hoće li biti povećanja cijena ove godine, Krešić nam odgovara da se to nikako neće desiti, te da se može govoriti samo o smanjenju.

“ O povećanju cijena nema govora, možemo samo govoriti o smanjenju! Gostima planiramo dati i neki dodatni sadržaj, kako ne bi bilo potrebe niti za velikim smanjivanjem cijena. Jer, morate znati da su nama svi ulazni troškovi itekako porasli, a booking jako pao. Stoga, ukoliko dođe do velikog smanjenja cijena, postavlja se onda pitanje da li je uopće rentabilno i isplativo otvarati hotele i ostale ugostiteljske objekte", iskren je naš sagovornik. 

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba upitali smo ga i kakva su očekivanja za ovo ljeto nakon pandemije koronavirusa.

“Očekivanja su takva da ukoliko odradimo i do 25 posto prošlogodišnje sezone - možemo biti zadovoljni. Na početku su najave bile takve da je ovo trebala biti još jedna rekordna sezona, bolja čak i od prošlogodišnje, međutim, turistički sektor je zasita na koljenima”, zaključio je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije